Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Dat ćemo i milijun dolara za Vasiljkovića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska srpska zajednica nastoji spriječiti izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, za što je dosad potrošila pola milijuna australskih dolara, a spremna je prikupiti još novca.

Udruga "Srbi za pravdu i demokraciju" objavila je kako je spremna potrošiti milijun dolara za troškove obrane Vasiljkovića na australskom Vrhovnom sudu, nazvavši proces protiv tzv. Kapetana Dragana "lovom na vještice".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud je odlučio da je sve po zakonu Kapetan Dragan ostaje u australskom zatvoru Slika nije dostupna Uložio novu žalbu Kapetan Dragan tuži Hrvatsku, želi van iz zatvora

Predsjednik odbora George Bubalo rekao je Reutersu da će australski Srbi platiti "bez obzira koliko trajalo i koliko ih stajalo, ako treba i milijun dolara", kako bi Vasiljković ostao u Australiji, jer "on je australski državljanin".

Područni sud Novog Južnog Walesa u Sydneyu u četvrtak je odlučio da je Vasiljković podoban za izručenje Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.

Ako Vasiljkovićeva žalba protiv izručenja bude odbijena, australski ministar pravosuđa David Johnston donijet će konačnu odluku hoće li ga izručiti Hrvatskoj kako bi mu se sudilo.

Mesić i Sanader očekuju izručenje Dragana Vasiljkovića

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader kazali su u Zagrebu kako očekuju da će bivši zapovjednik srpskih paravojnih snaga tijekom rata u Hrvatskoj Dragan
Vasiljković biti izveden pred lice pravde u RH.

"Mene ne zanima što će raditi srpska zajednica u Australiji. Mene zanima da pravna država funkcionira i u Hrvatskoj i u Australiji. Očekujemo da će ta procedura koja je potaknuta hrvatskim zahtjevom (za izručenjem) biti uskoro završena. Naša javnost je upoznata s činjenicom da praktički postoji još samo jedna ključna stepenica, a to je ministar pravosuđa. Očekujem da će on uskoro donijeti odluku i da će se Vasiljković suočiti s pravdom u Hrvatskoj", istaknuo je u
ponedjeljak Sanader odgovarajući na pitanja novinara na marginama Konferencije predsjednika parlamenata SEECP-a.

Jedna od srpskih udruga u Australiji objavila je da je dosad
potrošila pola milijuna australskih dolara u pokušaju da zaustavi Vasiljkovićevo izručenje, a spremna je prikupiti još novca, prenio je je u ponedjeljak Reuters.

"I sve to skupa će onda Vasiljković donijeti u Hrvatsku, jer mi ga čekamo", dometnuo je Mesić u izjavi za novinare.

Vasiljković je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene