446847
446847
446847
446847
446847

POLITIČARKAMA PRIJETI ZATVOR 'Nismo razmišljale kršimo li zakon'

  • , 17.08.2016., 07:58
  • Autor:
  • komentara

Dvjema danskim lokalnim političarkama prijeti zatvorska kazna jer su u rujnu prošle godine nekolicini migranata iz Afrike omogućile da prespavaju u njihovu stanu, a drugi dan im kupile kartu za vlak prema Norveškoj.

 
 
 
 
Sudnica (Foto: Thinkstock)
Sudnica (Foto: Thinkstock)

"Radilo se o o svjesnom omogućavanju ilegalnog prijelaza i boravka migranata, zato za obje zahtijevamo pritvor do donošenja presude", kazao je u utorak u sudnici tužitelj Jacob Balsgaard Nielsen.

Optužene Anne Hegelund i Maria Sloth dijele zajednički stan. Obje je kao perspektivne mlade političarke za mjesta u nacionalnom parlamentu na idućim izborima kandidirala "crveno-zelena" koalicija Enhedslisten. Ta koalicija je jaka u gradu Aarhusu gdje žive, a Sloth je uz to i općinska vijećnica.

Optužene su se na sudu branile šutnjom, ali su prije govoreći medijima o tom slučaju kazale kako su afričkim izbjeglicama pomogle iz humanitarnih motiva te da u tom trenutku nisu niti razmišljale radi li se o ilegalnim migrantima i krše li time zakon.

Ukoliko na sudu ne dokažu da se radilo o posebnim okolnostima kad su migrantima iz Afrike dopustile da kod njih prespavaju, mogle bi biti osuđene i na zatvorsku kaznu, no to je malo vjerojatno jer su za slične prekršaje u Danskoj prošle i ove godine sudovi uglavnom izricali novčane kazne od 5 do 25 tisuća danskih kruna. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se