449152
449152
449152
449152
449152

Odgođena odluka o prodaji Badela, ministar Panenić kaže da je Meteor proces 'diskvalificirao'

  • , 06.09.2016., 13:15
  • Autor:
  • komentara

Zbog obrata u slučaju izbora strateškog partnera za Badel, ministar Tomislav Panenić kaže da je čitav proces izbora praktički diskvalificiran.

 
 
 
 
Tomislav Panenić (Patrik Macek/PIXSELL)
Tomislav Panenić (Patrik Macek/PIXSELL)

"Od početka se vršio ogroman pritisak i na članove Povjerenstva i na mene kao ministra u cijelom medijskom prostoru, da se donese doluka, ja bih rekao, na prečac", poručio je novinarima ministar panenić nakon sastanka s Upravom Badela.

Ministar je govorio o tome da je ponuda tvrtke Meteor, koja je bila favorizirani ponuditelj, bila neobvezujućeg tipa, odnosno Meteor se nije obvezao za ništa. To je dovelo u pitnaje i njihove financijske mogućnosti pa je Panenić naknadno zatražio i dodatnu dokumentaciju, nakon čega se dogodio ovrat.

"Jučer je tvrtka Meteor (jedan od ponuditelja) dostavila dokument o tome da posjeduju 67 posto potraživanja vjerovnika, odnosno da prema predstečajnoj nagodbi, oni imaju većinu, koja će odlučuiti o samom nastavku predstečajnog modela", rekao je.

Ministar kaže da time odluka Povjerenstva više nije relevantna, već je tražio od istog da utvrdi je li tvrdnja Meteora o posjedovanju 67 posto potraživanja vjerovnika zapravo vjerodostojna.

Ako se utvrdi da je to tako, kaže Panenić, onda će on i Povjerenstvo moći samo utvrditi da 67 posto vjerovnika želi Meteor za strateškog partnera u Badelu.

"Rekao bih da je taj proces koji se vodio zapravo diskvalificiran. Sve oko traženja strateškog partnera izgubilo je smisao pa se postavlja pitanje da ako su već išli u tom smijeru, da su to mogli obaviti i prije, da nemamo ovu cijelu strku", poručio je ministar.

"Oni (Meteor) su zauzeli položaj i jednom nogom su držali vrata odškrinuta, a to je ugrožavalo pozicije bilo kojeg drugog ponuditelja", zaključio je.

St. Nicolaus: Znamo da je naša ponuda bila najbolja

Iz tvrtke St. Nicolaus, koja je bila drugi ponuđač na natječaju oglasili su se priopćenjem nakon konferencije za medije ministra panenića. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zadovoljni smo što su ministar gospodarstva i nadležni organi uložili potrebne napore u cijelom procesu kako bi za Badel 1862 donijeli najbolju odluku. Svjesni istinske potrebe stvarne financijske snage budućeg partnera Badela 1862 tražili su i dodatne informacije, ukazujući na taj način da izbor strateškog partnera neće ovisiti o tome je li budući partner hrvatska tvrtka ili neka druga tvrtka iz Europske unije koje je Hrvatska dio.

S velikim interesom čekali smo informacije koje su danas došle iz Ministarstva gospodarstva. Iz navedenih vjerujemo da će sve nadležne institucije uključene u proces detaljno ispitati svu dodatno pristiglu dokumentaciju te utvrditi njenu vjerodostojnost.

Znamo da je naša ponuda najbolja opcija za Badel, dok su naše neosporne prednosti naša financijska snaga i dostupni izvori izravnog ulaganja u gotovini, bez lipe dodatnog potrebnog kredita. Jer podsjetimo, tek nakon potpunog rješavanja postojećih dugova kroz isplatu i dogovor s vjerovnicima s kojima smo uspostavili kvalitetan kontakt, Badel 1862 se može fokusirati na razvoj. U našoj smo ponudi jasno naglasili da smo, ukoliko ponuđeni iznos od 25 milijuna eura ne bude dovoljan, dodatno spremni i sposobni uložiti i više, a kroz poslovni plan istaknuli smo i plan dodatnih ulaganja u iznosu od 9 milijuna eura u periodu od 5 godina.

Također i ovom bismo prilikom naglasili kako, uz financijska sredstva, jamčimo nastavak proizvodnje na postojećim proizvodnim lokacijama, očuvanje Badelovih brandova, očuvanje zaposlenosti, unaprjeđenje prodaje i marketinga te razvoj i širenje kroz daljnje akvizicije u Adria regiji.

Upravo zato vjerujemo da ćemo temeljem svega navedenog biti prepoznati kao ozbiljan i dugoročan investitor uz čiju konkretnu financijsku snagu i poznavanje industrije Badel 1862 sigurno može ponovno biti uspješna hrvatska kompanija kakva je nekad i bila.

Odluku nadležnih organa rado ćemo komentirati po primitku službene odluke na koju ipak još treba pričekati."

Zadnje dokumentacije kojima dva preostala ponuđača za Badel dokazuju svoj bonitet pristizale su još u ponedjeljak u Ministarstvu gospodarstva.

To je bio zadnji zahtjev Ministarstva, nakon već nekoliko prijašnjih kojima se uz već ranije pristiglu ponudu htjelo vidjeti tko bi bio bolji strateški partner u Badelu – domaća Meteor grupa ili slovački St. Nicolaus.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se