Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća smrtna kazna

Danas je posljednji dan suđenja Mubaraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je posljednji dan suđenja svrgnutom egipatskom presjedniku Hosniju Mubaraku, koji bi, u slučaju da se proglase krivim, mogao dobiti smrtnu kaznu.

U srijedu se održava posljednji dan šestomjesečnog sudskog procesa protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka (83), prenosi BBC. Mubarak, koji je u veljači 2011. godine bio prisiljen odstupiti s predsjedničkog položaja, zanijekao je sve optužbe koje ga terete za naređivanje ubojstava demonstranata tijekom prosvjeda protiv njegove vladavine.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Darko Horvat, Tomislav Tolušić, Josip Aladrović, Boris Milošević Nezakoniti dokazi Zbog propusta suda zapela optužnica protiv bivših Plenkovićevih ministara

Ako ga sud proglasi krivim, mogao bi dobiti smrtnu kaznu kao i sedam suokrivljenika, odnosno bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adly te šest starijih policijskih službenika. Objavljeno je da će na istom suđenju biti izrečene i odvojene kazne za korupciju protiv Mubarakovih sinova Gamala i Alaaje. Očekuje se da će se zadnjeg dana procesa neki od okrivljenika obratiti sudu te da je čak moguće da i sam Mubarak konačno iznese svoju verziju događaja koji su prethodili njegovom odstupanju s vlasti.

'Ovo nije slučaj ubojstva jednog, deset ili 20 civila. Riječ je o ubojstvu cijele nacije', istaknuo je u završnoj riječi u ponedjeljak glavni tužitelj Mustafa Suleiman koji je ranije objasnio kako je nemoguće da Mubarak nije izravno naredio policiji otvaranje vatre na prosvjednike pri čemu je ubijeno 800 civila.Tijekom suđenja svjedočilo je 2000 svjedoka, uključujući policajce koji su potvrdili da su im nadređeni izdali naredbu za gušenje protesta automatskim oružjem i puškama. Sudac će najočekivaniju presudu u Egiptu izreći tijekom kasnijeg saslušanja. (Agencija VLM)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene