Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od izdajnika do kultne ličnosti

Danas je 5. studenoga, Dan Guya Fawkesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan 1605. godine propala je urota čija je namjera bila ubojstvo britanskog kralja, njegove obitelji i aristokracije. Protagonist te urote danas ima kultni status. Njegovo ime je Guy Fawkes.

Izdaja barutom, također poznata pod imenom Urota baruta, bila je neuspjela urota grupe engleskih katoličkih ekstremista i fanatika koji su htjeli ubiti tadašnjeg kralja Jakova I., njegovu obitelj, te većinu protestantske aristokracije u bombaškom napadu na zgradu parlamenta.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić, Anonymous Cyber rat Anonymousi hakirali Vučića i poslali mu jezivu poruku: "Ovo je samo početak..." Anonimusi, Aleksandar Vučić Zovu ga Putinovom marionetom VIDEO "Mi ne opraštamo, očekujte nas": Anonimusi zaprijetili Vučiću, pogledajte kako im je odgovorio

>> Mimohod milijuna maski: U više od 400 gradova svijeta danas ćete vidjeti ovaj prizor

Cilj urotnika bio je i oteti kraljevsku djecu, koja nisu bila prisutna na sjednici parlamenta i započeti pobunu. Guy Fawkes, katolički ekstremist, stručnjak za eksplozive i neuspješni samoubojica pripremio je 800 kg baruta koje je stavio ispod 'Doma lordova'. Sudionici zavjere namjeravali su oteti i princezu Elizabetu.

Simbol borbe protiv totalitarizma i korupcije

Taj urotnik koji je živio u 16. i 17. stoljeću, 'oživljen' je u stripu 80-ih godina prošlog stoljeća te je postao simbolom borbe protiv totalitarizma, državne kontrole i korporacija. Njegovu masku nasmijanog čovjeka popularizirala je globalna hakerska skupina Anonymous.

Priča o osobi koja stoji iza te maske počinje 5. studenog 1605. godine, nakon propalog pokušaja dizanja u zrak britanskog parlamenta (danas se ovo naziva 'barutnom zavjerom'), čiji je cilj bio i ubojstvo kralja. Urota je loše planirana i propala je kada je Fawkes uhvaćen u podrumu, gdje je skrivao bačve baruta i uhićen zajedno s ostalim urotnicima.

Nakon uhićenja, Fawkes je priznao da je pokušao uništiti parlament te je izrazio žaljenje što nije uspio realizirati svoje namjere. Slijedilo je mučenje i suđenje na kojem su urotnici proglašeni krivima te su obješeni i raščetvoreni.

Kultni status

Iako se priča o Guy Fawkesu provlači godinama (5. studenog u Velikoj Britaniji čak se slavi kao dan Guya Fawkesa), njegovo je ime ponovno 'oživljeno' u stripu 'V for Vendetta' s početka osamdesetih za koji su zaslužni David Lloyd i Alan Moore.

U njemu se osoba s maskom Guya Fawkesa bori protiv totalitarističke države u kojoj vlada potpuna državna kontrola i nadzor nad svim građanima koji nemaju nikakvih sloboda. Ovaj je strip uskoro dosegao kultni status, a široka javnost s Fawkesom i tom famoznom maskom upoznala se sredinom prošlog desetljeća kada je strip ekraniziran (film se također zove 'V for Vendetta', a u Hrvatskoj je preveden 'O za osvetu').

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene