Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clinton ili Trump?

Dan odluke: Amerika bira novog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton ili Donald Trump, odluka je koju će u utorak donijeti Amerikanci, nakon jedne od najprljavijih predsjedničkih kampanja u povijesti američkih izbora.

Amerikanci će u utorak popodne po srednjoeuropskom vremenu početi izlaziti na birališta na kojima će odlučiti tko će biti novi predsjednik Sjedinjenih Država, kako će izgledati novi saziv Kongresa i izjasniti se o nizu lokalnih inicijativa.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Slika nije dostupna Prvi intervjuu nakon izbora Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze"

Najviše pozornosti, ne samo Amerikanaca nego i cijeloga svijeta, upereno je u predsjedničku utrku demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa.

Po posljednjim anketama Hillary Clinton ima nekoliko postotaka prednosti na nacionalnoj razini, ali taj podatak zapravo i nije presudan. O novome stanaru Bijele kuće odlučivat će se u nekoliko ključnih saveznih država, tzv. 'klackalica' ili "swing states", koje nisu čvrsto ni demokratske ni republikanske, nego su sklone od izbora do izbora mijenjati stranu.

Birači su imali priliku čuti i vidjeti niz skandala na obje strane, a hoće li neki od njih biti presudan, bit će ubrzo poznato.

Milijuni Amerikanaca već glasovali prijevremeno

Kako će brojanje rezultata odmicati tako će se crvenim i plavim bojama, bojama republikanaca i demokrata, oslikavati izborna karta Amerike.

Ta interaktivna karta postaje svake četiri godine prava poslastica televizija i internetskih medija jer tijekom cijele večeri iz sata u sat nemilosrdno, kao na bojnom polju, prikazuje odnos snaga republikanaca i demokrata.

Tijekom cijelog utorka, iako su milijuni Amerikanaca već glasovali prijevremeno, odvijat će se neizravno glasovanje jer će građani birati izbornike (elektore) koji će potom 19. prosinca potvrditi Hillary Clinton ili Donalda Trumpa.

Ukupno je 538 elektora, a njihov broj varira od države do države, ovisno o broju njezinih stanovnika, od Kalifornije kao najmnogoljudnije i s najviše elektora (55) do Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane koje ih imaju samo po tri.

Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je osvojiti 270 elektora, apsolutnu većinu od 538. U 48 država vlada načelo "pobjednik nosi sve" - kandidat koji u toj državi osvoji većinu glasova birača, makar i najmanjom mogućom razlikom, osvaja sve njezine elektore, a iznimke su Nebraska i Maine koje izbornike dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

Amerikanci će predsjednika i potpredsjednika izabrati glasujući na golemom geografskom području podijeljenom u četiri vremenske zone.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene