Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sjećate li se 1000 dinara?

Dama s legendarne 'hiljadarke': Ukrali su moj lik!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žena čiji je portret krasio novčanicu od tisuću dinara, nedavno je otkrila da se njezina slika sada nalazi na pakiranju brašna, što ju je neugodno iznenadilo.

Ružica Milenković, čiji je portret krasio novčanicu od tisuću dinara 15 godina (od 1975. do 1990.), neugodno se iznenadila kada je nedavno saznala da se njezin lik s novčanice sada nalazi na pakiranju brašna, piše Blic.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

'Rođakinja koja kupuje to brašno odmah mi je javila da je proizvođač na pakovanje stavio moj lik s novčanice. Bila sam uzbuđena, ali isprva nisam slutila da je moj lik zapravo ukraden jer nigdje na pakiranju ne piše ime autora', ogorčena je Ružica.

Ružici ne smeta sam proizvod, već činjenica da ispod slike ne stoji ime autora - njezinog supruga, slikara i grafičkog dizajnera Andrije Milenkovića. Lik djevojke koja u ruci drži grozd, a iza nje se nalazi kombajn koji žanje pšenicu, slikar je Milenković je napravio prema liku svoje supruge Ružice. Danas se ona bori protiv sustava kako bi sačuvala autorsko pravo pokojnog supruga.

Kate Upton - samo jedna od žrtava celebrity hakera!

Novčanica je imovina Narodne banke Srbije, pa se Ružica začudila ta institucija nije zaštitila ni svoja prava.

'Ništa ne zamjeram proizvođaču, jer je Narodna Banka Srbije ta koja je dužna da brine o novčanicama koje više nisu u opticaju i njezina je obaveza da kontrolira kako se te novčanice reproduciraju. Zanima me uzima li Narodna banka Srbije od proizvođača naknadu za korištenje novčanice u komercijalne svrhe', pita se Ružica.

Odgovarajući na žalbu Ružice Milenković, Narodna banka sada se poziva na tu odluku tvrdeći da proizvođač brašna ne mora navesti ime Andrije Milenkovića ispod njegovog djela.

Naime, u jednom dijelu ove odluke navodi se da je reprodukcija starih novčanica moguća čak i kada nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti, ali samo ako ta reprodukcija ne izaziva pogrešno uvjerenje da je novčanica i dalje u opticaju. U drugom dijelu odluke pak navodi se da je suglasnost za reproduciranje novčanice neophodna.

Ružica Milenković kaže da neće odustati od namjere da zaštiti moralno pravo autora koje mu garantira Zakon o autorskim i srodnim pravima, a koje se ne može prenijeti ni jednim ugovorom.

'Suprug je prenio imovinsko pravo na Narodnu banku Srbije. Ona to pravo odbija zaštititi. Ali, mom suprugu nitko ne može oduzeti moralno pravo i ja ću se svim snagama boriti da to pravo sačuvam', poručuje Ružica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene