Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dalaj lama postao počasni građanin Pariza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradska skupština Pariza proglasila je tibetanskog duhovnog vođu Dalaj lamu počasnim građaninom Pariza, pojačavši tim činom napetosti između Francuske i Kine uoči Olimpijskih igara u Pekingu.

Prijedlog da se Dalaj lamu proglasi počasnim građaninom podržao je pariški gradonačelnik, socijalist Bertrand Delanoe i njegovi saveznici iz stranke zelenih, ali nisu podržali komunistički vijećnici i vijećnici desnog centra francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet tisuća slušatelja Dalaj lama u Mariboru pozvao na jačanje duhovnih vrijednosti Slika nije dostupna Držat će predavanja Dalaj lama stigao u Sloveniju

Odnosi između Francuske i Kine su se pogoršali nakon velikih protibetanskih prosvjeda koji su omeli prolazak olimpijske baklje kroz Pariz ranije ovoga mjeseca. Razljućen kineskom reakcijom na prosvjede, gradonačelnik Delanoe založio se da se Dalaj lama proglasi počasnim građaninom.

"Dalaj lama je čovjek dijaloga i mira. Dužnost je Pariza, u ime univerzalnih vrijednosti, da ga podrži", rekao je Delanoe novinarima.

Tisuće prosvjednika u nekim kineskim gradovima posljednjih su dana izašle na ulice osuđujući Francusku i tražeći bojkot francuske robe nakon što su prikazane snimke kako kineski sportaš u invalidskim kolicima mora braniti baklju od prosvjednika u Parizu.

Sarkozyjevi saveznici u pariškoj gradskoj skupštini su rekli kako će Delanoeovu incijativu Peking ocijeniti provokativnom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene