Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Janša dolazi na susret

Dalaj-lama dolazi u Sloveniju držati predavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama boravit će u utorak i srijedu u Sloveniji, gdje će održati predavanja, ali još nije poznato hoće li se sastati s predstavnicima vlasti koje su suzdržane zbog mogućih reakcija Kine.

Vjerski i duhovni vođa Tibetanaca te dobitnik Nobelove nagrade za mir dolazi na poziv općinskih vlasti Maribora, pa će u tom gradu održati dva predavanja, jedno pod naslovom 'Etika za novo tisućljeće' i drugo pod naslovom 'Sućut - umjetnost sreće'. Dalaj-lamu će u mariborskom hotelu Habakuk pozdraviti mariborski gradonačelnik Franc Kangler, koji je pozivnice za susrete s Dalaj-lamom poslao i svim političarima u Ljubljani. Za sada su dolazak potvrdili samo bivši premijer Janez Janša, nekadašnji ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl te aktualni predsjednik oporbene Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Slovenski mediji tim povodom ističu da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova vrlo suzdržano oko boravka Dalaj-lame, jer je službeno stajalište da on u državu dolazi kao predavač i duhovni autoritet pa nije vjerojatno da će se s njim sastati državni vrh, kako je to bilo 2002. godine, kad se u Ljubljani sastao sa svim ministrima u tadašnjoj vladi, tadašnjim premijerom Janezom Drnovšekom i tadašnjim predsjednikom parlamenta Borutom Pahorom.

Mediji su naveli da mariborski gradonačelnik želi da Maribor u vrijeme posjeta tibetanskog vođe postane na nekoliko dana duhovna prijestolnica Europe, te da organizatori očekuju kako će njegove riječi potaknuti duhovnu obnovu među mladima. Osim održavanja dvaju predavanja i susreta s mladima, Dalaj-lama će u Mariboru posaditi i drvo života, te se tom prilikom obratiti građanima, javili su slovenski mediji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene