Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tibetanska vlada u izbjeglištvu

Dalaj Lama odstupa s mjesta političkog lidera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duhovni vođa Tibetanaca Dalaj Lama (75) objavio je da namjerava i formalno napustiti mjesto političkog lidera tibetanske vlade u izbjeglištvu

Dalaj Lama već duže vrijeme govori za sebe da je 'poluumirovljeni' politički lider, a tome u prilog ide i činjenica da postoji izabrani premijer tibetanske vlade u izbjeglištvu koja djeluje u indijskom gradu Dharamsali.

'Još od 60-tih godina prošlog stoljeća ponavljam da Tibetanci trebaju imati slobodno izabranog političkog vođu kojem ću predati vlast. Sada smo došli do toga kada je to moguće ostvariti', kazao je Dalaj Lama u pripremljenom govoru.Njegovu namjeru treba odobriti tibetanski parlament u izbjeglištvu koji djeluje u Indiji. Iako više neće imati političku ulogu Dalaj Lama ostaje tibetanski duhovni vođa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nelagoda' u ruci Dalaj-lama nakratko završio u bolnici Slika nije dostupna Kina spremna na dijalog s Dalaj lamom u vezi s Tibetom

>> Kina Upozorava: Susret Obame i Dalaj Lame štetio bi

Dalaj Lama je napustio Tibet 1959. godine nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti. Trenutno živi u izbjeglištvu u Indiji i zagovara 'funkcionalnu autonomiju' Tibeta unutar kineskih granica. No, kineske vlasti i dalje ga smatraju opasnim i ocjenjuju da bi njegov povratak mogao pokrenuti nemire u Tibetu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene