Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Kosova

Dačić: Srbija neće ni u ožujku dobiti kandidaturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik srbijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, nakon odluke Europskog vijeća da odgodi dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU do ožujka 2012. uvjetujući to većim napretkom u dijalogu Srbije s Kosovom, ocijenio je kako Srbija ni u ožujku neće dobiti kandidaturu jer je, kako je rekao, uvjet za to priznanje neovisnosti Kosova.

Dačić je, u izjavi koju prenose beogradski mediji, kazao kako si 'više ne trebamo lagati i pričati bajke'' i da je priznanje kosovske neovisnosti ono što se traži te da će status kandidata za Srbiju jednom stići, ali da Srbija ne smije sebi dopustiti da posustane.

Srbija je, po njegovim riječima, mogla dobiti status kandidata da se predsjednik Boris Tadić odrekao UN-ove rezolucije 1.244 glede predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, ocijenivši kako je dobro da Tadić to nije prihvatio. Dodao je da, ako je to uvjet za ulazak u EU, onda međunarodna zajednica to mora jasno i reći te istaknuo da on jest za članstvo Srbije u EU, ali samo ako Srbija sačuva svoje nacionalne interese.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

>> Potpredsjednik vlade dao ostavku jer Srbija nije dobila status kandidata

Dačić je optužio međunarodnu zajednicu da je iznevjerila očekivanja građana, ustvrdivši kako je 2000. od njih traženo samo da s vlasti siđe bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević i da tada nitko nije spominjao neovisnost Kosova.

Govoreći o pitanjima koje je do sada Srbija riješila, Dačić je naveo kako je Milošević smijenjen, suradnja s Haaškim tribunalom privedena kraju te također prihvaćena Rezolucija o Srebrenici, Statut Vojvodine i upućene isprike svim narodima u okružju. Ministar je kazao kako nije realno da Srbija nakon svega navedenog ne može dobiti čak ni status kandidata te je poručio da EU, ne želi li dalje širenje, to treba i reći.

Europsko vijeće u petak je odlučilo da status kandidata Srbije za članstvo u Europskoj uniji (EU) bude dodijeljen u ožujku 2012. ako se do tada postigne još veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy izjavio je na konferenciji u Bruxellesu kako će sljedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU biti 12. veljače, a konačna odluka se može očekivati u ožujku. Van Rompuy je istaknuo kako EU ostaje privržena integraciji zapadnog Balkana te naveo kako je Srbija znatno napredovala u suradnji s Haaškim sudom uhićenjem haaških bjegunaca te da je pokrenut dijalog Beograda i Prištine koji daje prve rezultate. Kako je rekao, nastavljaju se procjene stanja i stupnja koji je Srbija dosegnula, a u veljači 2012. bit će odlučivano o napretku Srbije. To će, kako je rekao, potvrditi Europsko vijeće početkom ožujka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene