Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak diplomatske krize

Dačić: Srbija će razmisliti o makedonskom imenu ako ona glasa za Kosovo u UNESCO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak da bi Srbija mogla promijeniti stajalište prema pitanju imena Makedonije pod kojim ju je priznala nakon što je službeno Skoplje nagovijestilo promjenu stava o suzdržanosti pri glasovanju o članstvu Kosova u UNESCO-u.

Dačić je rekao kako će "ukoliko Makedonija zaista glasuje za prijam Kosova u UNESCO, iako je svjesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod", predložiti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbija u odnosu prema imenu pod kojim je priznala Makedoniju "ima u vidu poziciju Europske unije".

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Slika nije dostupna Mrlja na odnosima Crna Gora i Makedonija podržale članstvo Kosova u UNESCO-u, Dačić im poručio: Nismo vam prioritet? Nećete ni vi biti nama'

Srbija je Makedoniju priznala pod njezinim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM), a ime Makedonija ustrajno spori Grčka.

U jeku srpsko-makedonske diplomatske krize nakon povlačenja kompletnog osoblja veleposlanstva u Skoplju na hitne konzultacije u Beograd, srbijanski mediji prenijeli su danas priopćenje makedonske vlade kako će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u "uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije", uz poruku da "Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama" i "vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država".

Dačić u izjavi agenciji Tanjug upozorava kako je najava Skoplja da će u glasovanju za članstvo Kosova u Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, "izravno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera (Zorana) Zaeva, da će Makedonija biti suzdržana", podsjetivši da je on to stajalište ponovio i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić na nedavnom skupu zemalja regije u Trstu.

Dačićeva je poruka i da će promjena stajališta Srbije "izravno utjecati" na dobrosusjedske odnose s Makedonijom, s kojom dobri odnosi jesu cilj, "ali samo na bazi reciprociteta".

Diplomati povučeni zbog ofenzivnog djelovanja protiv Srbije

Srbijanski državni vrh u ponedjeljak je hitno povlačenje diplomatskog osoblja iz Skoplja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije, bez daljnjih pojašnjenja, a mediji u Beogradu objavili su kako je povod takvog postupka prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO.

Vučić je izjavio u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija "o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije", dok je Dačić ranije rekao kako je "nedvosmisleno" ustanovljeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i "strani faktor".

Potezi Beograda potaknuli su kritike na oporbenoj sceni, a nekadašnji šef diplomacije i nedavni predsjednički kandidat Vuk Jeremić ocijenio je povlačenje diplomata iz Makedonije kao "diplomatski diletantizam".

Povlačenje diplomata iz Skoplja kritizirala je i Demokratska stranka (DS), a od predsjednika Aleksandra Vučića zatražila da kaže pravi razlog za ovakvu odluku.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima DS ocjenjuje da je povlačenje diplomata „pucanj u nogu“, a istodobno i "predstava za domaću javnost sa štetnim posljedicama" jer taj problem još uvijek ima "tajanstvenu dimenziju" budući da javnosti nije objašnjeno koji su razlozi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene