Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak naprijed

Dačić: Ovo je povijesni događaj za Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usvajanje pregovaračkog okvira i zaključak Ministarskog vijeća EU da Srbija definitivno pregovore počinje u siječnju, povijesni je događaj za Srbiju, istaknuo je srbijanski premijer Ivica Dačić u povodu odluke šefova diplomacije država Europske unije (EU) o održavanju prve međuvladine konferencije EU-Srbija u siječnju 2014.

Dačić se, gostujući u utorak navečer u programu Radiotelevizije Srbije (RTS) zahvalio srbijanskoj vladi i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, te predsjedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, na trudu i odgovornosti "na putu ka povijesno vrijednom danu".

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Sastanak Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora"

Dačić je istaknuo da je "povijesni događaj za Srbiju dan koji su čekale mnoge generacije" i cilj "mnogih političkih garnitura i mnogih vlada."

"Ponosan sam što je ova vlada Srbije uspjela ostvariti taj povijesni cilj... Doveli smo zemlju do stepenice koja nikada nije bila bliža članstvu u EU", rekao je Dačić.

Srbijanske oporbene stranke u utorak su među prvima službeno poduprle odluke iz Bruxellesa.

"To je vrlo važna i pozitivna odluka s kojom naša zemlja nepovratno trasira svoju budućnost u obitelji europskih demokracija. Pregovori o članstvu su priznanje za sve napore poduzete od svih vlada od 2000. godine do danas, ali još više su mehanizam suštinskog preobražaja društva", priopćila je Demokratska stranka.

"Nije bilo lako u Srbiji zalagati se za demokraciju, ljudska prava i toleranciju, a biti protiv nacionalne mržnje, autokracije i ksenofobije. Danas kad druge političke partije predstavljaju sebe kao najveće Europljane, bacajući u zaborav svoju ratnohuškačku prošlost, DS će ponosno nastaviti boriti se za europske vrijednosti", istaknula je u priopćenju DS.

Liberalno-demokratska partija (LDP) poručuje da "Srbija pristupne pregovore sa EU mora iskoristiti za suštinske reforme... i od sebe napraviti sigurnu, stabilnu, ekonomski razvijenu i sigurnu zemlju".

"To je prioritetni cilj pregovora", rekao je zastupnik LDP Ivan Andrić, ocijenivši da je "dobivanje datuma odlična vijest za Srbiju".

Ministri vanjskih poslova EU usvojili su u utorak pregovarački okvir za Srbiju i zaključili da Srbija pregovore počinje u siječnju, a da je prva konferencija planirana za 21. siječnja, izvješćuju beogradski mediji.

Srbija počinje pristupne pregovore 21. siječnja

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je sinoć kako Grčka planira održavanje međuvladine konferencije sa Srbijom 21. siječnja, pod predsjedavanjem te zemlje Europskom unijom, koje Grčka preuzima 1. siječnja.

Fuele je rekao da članice sada imaju mnogo veću kontrolu nad svakom fazom procesa proširenja. "One drže prst na kontrolama", naglasio je Fuele.

Europsko vijeće, koje čine šefovi zemalja članica, sastat će se 19. i 20 prosinca.

"Ministri nikad dosad nisu odlučivali o konkretnom datumu, a ja očekujem da Europsko vijeće odredi 21. siječnja kao službeni početak pregovora sa Srbijom”, najavio je Fuele.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je odluku o održavanju prve međuvladine konferencije EU-Srbija u siječnju 2014. kao "snažnu poruku ohrabrenja Srbiji da nastavi reformskim putem".

Kacin je odao priznanje Srbiji za do sada postignute rezultate, naročito u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom, te pozvao vlasti da ustraju na unutrašnjim reformama, izvješćuju beogradski mediji.

"Europski parlament nastavlja pružati snažnu potporu Srbiji na ovom povijesnom putu", poručio je Fuele. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene