448809
448809
448809
448809
448809

Dačić podupire odluku Vučića i Nikolića da ne podrže referendum u RS

  • , 02.09.2016., 13:24
  • Autor:
  • komentara

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u petak državnički mudrom odluku predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da ne podrže referendum o Danu Republike Srpske (RS) zakazan za 25. rujna.

 
 
 
 
Ivica Dačić (Foto: Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL )
Ivica Dačić (Foto: Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL )

"Ovom odlukom štite se nacionalni i državni interesi Srbije, ali i interesi srpskog naroda u Republici Srpskoj. Srbija je još jednom pokazala da je čvrsto opredijeljena za mir i regionalnu stabilnost, nasuprot antisrpskoj i ratnohuškačkoj politici u nekim zemljama regije, koja za krajnji cilj ima provociranje Srbije, zaustavljanje njezina napretka i ukidanje RS", navodi se u Dačićevoj izjavi, dan nakon sastanka vodstva Srba u BiH i RS s Nikolićem i Vučićem u Beogradu.

Nazivajući odluku Vučića i Nikolića "pokazateljem mudre državničke politike koju vodi Srbija", Dačić je ocijenio da se neće ostvariti ništa od provociranja Srbije i zaustavljanja njezina napretka "jer Srbija pametno štiti svoje interese, srpski narod u cjelini i sve svoje građane".

"Iako je rat na prostoru bivše SFRJ odavno završen, na žalost, istinski mir još nije započet. Srbija je dala primjer kako se ponaša jedna zemlja koja iskreno želi mir i stabilnost. Očekujemo da se i drugi tako ponašaju, u interesu budućnosti cijele regije", navodi se u Dačićevoj izjavi koju je medijima proslijedilo ministarstvo vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik i premijer nisu pružili potporu održavanju najavljenog referenduma u Republici Spskoj, ali ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stajališta legitimno izabranih političara u tom entitetu BiH, priopćeno je u četvrtak poslije sastanka najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

Reagirajući na tu odluku, hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač pozitivnim je ocijenio distanciranje najviših dužnosnika Srbije od najavljenog referenduma u RS, izražavajući nadu kako će to u konačnici doprinijeti tome da se sporno izjašnjavanje ne održi.

"Pozdravljamo to da su se vlasti u Srbiji ogradile od nakane čelnika RS da se održi referendum... Vrlo je važno da se državni vrh Srbije pokazao razumnim i konstruktivnim", ocijenio je Kovač, naglasivši kako je za Hrvatsku najvažnije da BiH napreduje na svom europskom putu pri čemu joj je spremna pružiti svu potrebnu potporu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se