Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mudra državnička politka'

Dačić podupire odluku Vučića i Nikolića da ne podrže referendum u RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u petak državnički mudrom odluku predsjednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da ne podrže referendum o Danu Republike Srpske (RS) zakazan za 25. rujna.

"Ovom odlukom štite se nacionalni i državni interesi Srbije, ali i interesi srpskog naroda u Republici Srpskoj. Srbija je još jednom pokazala da je čvrsto opredijeljena za mir i regionalnu stabilnost, nasuprot antisrpskoj i ratnohuškačkoj politici u nekim zemljama regije, koja za krajnji cilj ima provociranje Srbije, zaustavljanje njezina napretka i ukidanje RS", navodi se u Dačićevoj izjavi, dan nakon sastanka vodstva Srba u BiH i RS s Nikolićem i Vučićem u Beogradu.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić Nije optimističan Dačić tvrdi: "Kurti će opstruirati formiranje Zajednice srpskih općina" Alojzije Stepinac - 3 Oštra reakcija Dačića razljutila konferencija o Stepincu, nije birao riječi: "Pokušaj rehabilitacije pokreta koji je bio na strani fašizma"

Nazivajući odluku Vučića i Nikolića "pokazateljem mudre državničke politike koju vodi Srbija", Dačić je ocijenio da se neće ostvariti ništa od provociranja Srbije i zaustavljanja njezina napretka "jer Srbija pametno štiti svoje interese, srpski narod u cjelini i sve svoje građane".

"Iako je rat na prostoru bivše SFRJ odavno završen, na žalost, istinski mir još nije započet. Srbija je dala primjer kako se ponaša jedna zemlja koja iskreno želi mir i stabilnost. Očekujemo da se i drugi tako ponašaju, u interesu budućnosti cijele regije", navodi se u Dačićevoj izjavi koju je medijima proslijedilo ministarstvo vanjskih poslova.

Srbijanski predsjednik i premijer nisu pružili potporu održavanju najavljenog referenduma u Republici Spskoj, ali ni na koji način nisu željeli utjecati na promjenu političkih stajališta legitimno izabranih političara u tom entitetu BiH, priopćeno je u četvrtak poslije sastanka najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

Reagirajući na tu odluku, hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač pozitivnim je ocijenio distanciranje najviših dužnosnika Srbije od najavljenog referenduma u RS, izražavajući nadu kako će to u konačnici doprinijeti tome da se sporno izjašnjavanje ne održi.

"Pozdravljamo to da su se vlasti u Srbiji ogradile od nakane čelnika RS da se održi referendum... Vrlo je važno da se državni vrh Srbije pokazao razumnim i konstruktivnim", ocijenio je Kovač, naglasivši kako je za Hrvatsku najvažnije da BiH napreduje na svom europskom putu pri čemu joj je spremna pružiti svu potrebnu potporu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene