Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Tendenciozna tumačenja

Dačić: Papina izjava dosad najveća ograda i osuda Stepinca i njegovih postupaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je izjava pape Franje o preobraćanju pravoslavaca kao velikom grijehu dosad najveća izrečena osuda i ograda Vatikana prema postupcima kardinala Alojzija Stepinca.

"Izjava pape Franje u Tbilisiju da je preobraćivanje pravoslavaca veliki grijeh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata ne samo blagoslovio fašističku ustašku NDH već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba", navodi Dačićevu izjavu srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova (MSP).

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Reagirajući na papinu izjavu tijekom posjeta Gruziji kako "postoji velik grijeh protiv ekumenizma, a to je nasilno vrbovanje" i poruku "ne smijete nikada pokušavati preobratiti pravoslavce - oni su naša braća i sestre, učenici Isusa Krista", Dačić je ocijenio kako te papine riječi daju Srbiji za pravo što se protivi rehabilitiranju Stepinca.

"Ove riječi pape Franciska potvrdjuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje krivnje za zločine i za pokrštavanje Srba, nije moguće, a kamoli kanonizacija", navodi MSP Dačićevu izjavu.

Stepinac je, kako se navodi u priopćenju, tako sudjelovao u provodjenju plana za rješavanje srpskog pitanja koji je iznio ustaški ministar Mile Budak - da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati, a trećinu pokatoličiti.

"Ako se poslije tih papinih riječi da je u pitanju veliki grijeh to i dogodi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko netko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno", naveo je Dačić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene