Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

'S njim dogovoreno formiranje vlade'

Dačić: Očekivana potpora Tadiću u drugom krugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanske Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je, uoči nedjeljnog drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, kako je 'normalno' da koalicija oko te stranke podupire kandidaturu predsjednika Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića jer je s njime dogovoreno formiranje nove vlade.

Dačić je u izjavi novinarima objasnio kako SPS, sa svojim koalicijskim partnerima, Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvenom Srbijom (JS), nije sudjelovao na izborima za interese Tadićeva DS-a ili oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića, već zbog što boljeg rezultata koalicije oko SPS-a.

'Ja se nisam borio ni za Tadića ni za Nikolića, nego za koaliciju SPS-PUPS-JS, i moj cilj je, kao što se zna, i taj cilj će biti ubuduće, da pobijedim i jedne i druge, i na dobrom smo putu', poručio je Dačić. Podsjetio je kako je tijekom predizborne kampanje govorio da Tadić i Nikolić ''ne mogu Srbiju podijeliti na dva dijela'' te da se to i dogodilo, ali da su, na kraju, DS i SNS sa svojim koalicijama imale veći broj glasova od koalicije oko SPS-a.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž"

>> Nikolić ipak sudjeluje u drugom krugu izbora

'Normalno je da mi podupiremo Borisa Tadića zato što s njim imamo dogovor o formiranju vlade', ustvrdio je Dačić. U Srbiji su 6. svibnja održani opći te predsjednički, pokrajinski i lokalni izbori. Na predsjedničkim izborima najveći broj glasova osvojili su Boris Tadić, ispred koalicije ‘Izbor za bolji život’, i Tomislav Nikolić, ispred koalicije ‘Pokrenimo Srbiju’, i oni se u nedjelju 20. svibnja natječu u drugom izbornom krugu. Tadić je, po podacima izbornog povjerenstva, osvojio 25,31 posto glasova, dok je Nikolić osvojio 25,02 posto glasova.

Izborna kampanja završava u četvrtak u ponoć i počinje trodnevna izborna šutnja. U drugom krugu glasovanja za predsjednika države prema postojećem izbornom zakonu bit će izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako bi obojica kandidata osvojila jednak broj glasova birači bi za 15 dana ponovno trebali izići na birališta.

Uz koaliciju oko SPS-a, potporu Tadiću dali su predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović, predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković, Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, Partija europskih socijalista i Pokret veterana Srbije, dok je Tadićeva protukandidata Tomislava Nikolića do sada poduprla Nova Srbija (NS) Velimira Ilića.

Prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, Nikolićev SNS je dobio je 73 mandata od ukupno 250 mandata u srbijanskoj skupštini, slijede koalicija oko Tadićeva DS-a sa 67 mandata i koalicija koju predvodi Dačićev SPS s 44 mandata. Te dvije koalicije će najvjerojatnije zajedno formirati novu vladu, dok će Nikolićev SNS ostati u oporbi.

Koalicija oko Tadićeva DS-a i koalicija oko Dačićeva SPS-a, glavni partneri i u sadašnjoj vlasti, protekli tjedan su postigli dogovor o potpori Tadiću u drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora, kao i o nastavku zajedničkog političkog djelovanja. Također je najavljeno da će o svim kadrovskim pitanjima vezanim uz formiranje vlasti i lokalnih samouprava biti riječi po završetku predsjedničkih izbora. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene