Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Kritika Bruxellesu

Dačić: Europska unija ne zna što bi, ni sa sobom, ni sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak u intervjuu da Europska unija (EU) zbog brojnih unutarnjih problema nije sigurna što će sa sobom ni što bi sa Srbijom, istodobno odbacivši mogućnost sankcija Bruxellesa Beogradu zbog odluke da Vojska Srbije sudjeluje u mimohodu pobjednika u Moskvi 9. svibnja.

Komentirajući svoju nedavnu izjavu da, i kad bi Srbija priznala Kosovo, ne bi bila u EU jer bi uvijek bilo novih uvjeta, Dačić je u intervjuu za beogradski list "Danas" rekao kako je bit njegove poruke da je Srbiji dosta što je godinama izložena raznim uvjetovanjima ili najavama novih uvjeta.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Ivica Dačić Odgovor Zapadu Dačić: "Srbija nije nečija produljena ruka"

"Ona jasno poručuje da nam je toga dosta. Ona kaže: izvolite, gospodo, recite otvoreno šta hoćete od Srbije, da bi i mi mogli isto tako otvoreno reći hoćemo li to što se od nas traži uraditi ili ne", rekao je Dačić, poručivši kako Srbija više ne želi prihvatati politiku "pokretnih ciljeva".

"Mi smo u situaciji da prihvaćamo ili odbijamo nešto što nitko od nas službeno ne traži", rekao je Dačić za beogradski list "Danas" objasnivši kako bi se Srbiji moglo dogoditi da prizna Kosovo uvjerena da je to uvjet za članstvo u EU, "a da onda netko kaže: izvinite, ali uvjet je bilo nešto drugo".

Dačić je rekao kako to ne znači da Europska unija ne želi Srbiju, već da se i sama suočava s brojnim problemima za koje ne zna kako ih riješiti.

"To znači da EU i sama još nije sigurna ni što će sa sobom, ni što bi s nama. I kada se o tome razmišlja, mora se imati u vidu sve s čime je EU danas suočena... Kriza, Grčka, Ukrajina, Bliski istok sa svojim refleksijama na Europu, pa odnos velikih i malih u samoj EU. Kada to pogledate, bolje razumijete i to što EU, na neki način, bježi od svega što joj se i učini potencijalnim problemom", ocijenio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije uvjeren je da Beograd neće imati većih problema s Bruxellesom "nego što ih ima sada" zbog odluke da Vojska Srbije sudjeluje u mimohodu pobjednika u 2. svjetskom ratu 9. svibnja u Moskvi.

"Nismo bojkotirali ni jednu proslavu, od Dana D do oslobađanja Auschwitza, pa nećemo ni paradu u Moskvi... Teško da bi itko mogao ozbiljno obrazložiti bilo kakvu sankciju zbog toga što je netko obilježavao pad fašizma", rekao je Dačić komentirajući poruke europskih dužnosnika da Bruxelles neće blagonaklono gledati na sudjelovanje srbijanskih vojnika na proslavi pobjede u 2. svjetskom ratu.

Šef parlamentarne skupine Europskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan poručio je ranije da je sudjelovanje srpskih vojnika na mimohodu u Moskvi u suprotnosti s izjavama Beograda o posvećenosti procesu eurointegracija. Dačić je cilj Srbije da postane članicom EU ocijenio posve normalnim i prirodnim.

"Da se Srbija nalazi na Kavkazu, sigurno bi joj cilj bila Euroazijska ekonomska zajednica. Ali, Srbija je na Balkanu, u Europi, okružena članicama EU, okrenuta ka tom tržištu, ka tim vrijednostima, ka tom načinu života i nema ničeg normalnijeg nego da joj EU bude cilj...A sasvim drugo pitanje je i kako ćemo u EU i s čim ćemo se sve na tom putu suočavati", rekao je srbijanski šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić u intervjuu za beogradski list "Danas". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene