Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne može uzdrmati temelje'

Dačić: Afera 'prisluškivanje' nije ugrozila srbijansku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afera 'prisluškivanje' nije ugrozila srbijansku vladu niti je dovela u pitanje njezinu političku stabilnost, ocijenio je srbijanski premijer Ivica Dačić u povodu afere u kojoj su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić otkrili da im se prisluškuju i prate telefonski pozivi.

'Afera ne može uzdrmati temelje vlade, nitko iz vlade nije uključen u to', prenose u nedjelju beogradski mediji izjavu Dačića Radio-televiziji Srbije (RTS) u povodu tvrdnji šefa države i prvog potpredsjednika u vladi kako je za prisluškivanje njihovih telefona 'nalog izdao dio MUP-a Srbije', odnosno Uprava kriminalističke policije.

Dačić je ranije izjavio 'Blicu' da će, ako budu utvrđene zlouporabe u policijskom radu i prekoračenja ovlasti, 'cjelokupan vrh policije biti smijenjen, uhićen i procesuiran'. 'Tražio sam izvješće od Uprave policije, a u to je uključena i unutarnja kontrola i odvjetništvo', rekao je Dačić i istaknuo da se afere poput ove s prisluškivanjem i traženjem telefonskih izlista mogu spriječiti samo 'jasnom zakonskom regulativom'.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić Odgovor Zapadu Dačić: "Srbija nije nečija produljena ruka" Ilustracija tvrdi šef diplomacije BiH Sigurnosna služba prisluškivala na stotine osoba: "Mogli su lažirati kartice, preuzeti naše pozive i poruke"

>> Afera prisluškivanje: Dačić najavio smjene u MUP Srbije

U povodu 100 dana rada nove vlade Srbije, premijer Dačić ocijenio je u subotu u programu RTS da se država stabilizirala, a vladajuća koalicija dodatno ojačala. Kad bi sad bili raspisani izbori, Dačić drži da bi koalicija (Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Udruženih regija Srbije) osvojila između 60 i 70 posto zastupničkih mandata.

'Politička stabilnost ne samo da nije dovedena u pitanje, nego nikada nije bila veća - trenutno vlada ima potporu 140 do 150 zastupnika u parlamentu', rekao je Dačić. Srbijansko državno odvjetništvo pokrenulo je krajem prošlog tjedna istragu zbog prisluškivanja predsjednika Nikolića i prvog potpredsjednika vlade Vučića nakon što je otkriveno da je u Upravi kriminalističke policije naređeno prisluškivanje njihovih telefona.

Sigurnosno-informativna agencija (BIA) obavijestila je Vučića da je 'dio ministarstva unutarnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon', a da predsjednika Nikolića 'prisluškuju duže vrijme'. Premijer Dačić, koji je i ministar unutarnjih poslova, te direktor policije Srbije Milorad Veljović nisu znali za tu naredbu, tvrde beogradski mediji, ocjenjujući da je na sceni 'nezapamćeni skandal u policiji'. Dačić je ocijenio nedopustivim prisluškivanje predsjednika Srbije i prvog potpredsjednika vlade i ministra obrane Vučića i najavio istragu i promjene u MUP-u Srbije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene