Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo doba

Evo zašto nijedna zemlja ne može osvojiti rat u 21. stoljeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih nekoliko desetljeća bilo je najmirnije doba u povijesti čovječanstva. Danas manje ljudi umire od ljudskog nasilja nego od prometnih nesreća, pretilosti ili čak samoubojstava. No to ne znači da živimo u mirnom i sigurnom razdoblju. I laici i stručnjaci strahuju da bi neki incident u Sirijskoj pustinji ili nerazuman potez na Korejskom poluotoku mogli zapaliti globalni sukob.

U prošlosti je rat privlačio elite širom svijeta jer su imali konkretne primjere kako uspješni ratovi pridonose gospodarskom uspjehu i političkoj moći. Danas globalne elite ne znaju kako uspješan rat izgleda. Možda o njima čitaju u povijesnim knjigama i gledaju na filmovima, ali možemo opravdano sumnjati da je takva vrsta rata izumrla.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Važna obljetnica Hrvatska je već 15 godina dio najmoćnijeg vojnog saveza, ali o njezinu članstvu odluku nisu donijeli hrvatski građani

Najveća pobjeda u novije doba, Sjedinjenih Američkih Država nad Sovjetskim Savezom, postignuta je bez velikih vojnih sukoba.

Jedan je od razloga promjena u prirodi gospodarstva. U prošlosti, kad biste porazili neprijatelja na bojnom polju, lako ste mogli zaraditi pljačkajući neprijateljske gradove, prodavajući neprijateljske civile na robnim tržištima i zauzeti vrijedna polja pšenice i rudnike zlata. Ipak, u 21. stoljeću na taj bi se način mogla postići samo slaba dobit. Danas se glavna gospodarska imovina sastoji od tehničkog i institucionalnog znanja, a  znanje se ne može osvojiti ratom.

Osim toga, postojanje atomske bombe pretvorilo je "pobjedu" u ratu u kolektivno samoubojstvo. Zbog toga nijedna zemlja ne može osvojiti rat u 21. stoljeću.

Novi način ratovanja, koji prije nije postojao jest cyber-ratovanje. Primjerice, ako Sjedinjene Američke Države sada napadnu zemlju koja posjeduje mogućnosti cyber-ratovanja, zlonamjerni softver i logičke bombe mogu zaustaviti zračni promet u Dallasu, uzrokovati sudare u Philadelphiji i srušiti električnu mrežu u Michiganu, prenosi Time.

Iako se čini da je nemoguće voditi uspješne ratove u dvadeset prvom stoljeću, to nam ne daje apsolutno jamstvo mira. Nikad ne smijemo podcjenjivati ​​ljudsku glupost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene