Obavijesti Video Pretražite Navigacija
terorizam u Belgiji

Objavljeni detalji policijske akcije u Bruxellesu: Napadač je mrtav, policija traga za još jednom osobom

Aktualno Galerija Terorist iz Belgije Terorist iz Belgije Foto: AFP/Abdesalem Al Guilani Bruxelles, dan nakon terorističkog napada - 1 Bruxelles, dan nakon terorističkog napada - 1 Foto: AFP Bruxelles, dan nakon terorističkog napada - 2 Bruxelles, dan nakon terorističkog napada - 2 Foto: AFP Bruxelles, dan nakon terorističkog napada - 3 Bruxelles, dan nakon terorističkog napada - 3 Foto: AFP +6 Bruxelles, dan nakon terorističkog napada - 4 Galerija 1/11 >>
Dvije su osobe poginule, a jedna je ranjena u pucnjavi u Bruxellesu u ponedjeljak, nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske. Dvije su ubijene osobe švedski državljani. U utorak u osam ujutro stigla je informacija da je napadač neutraliziran. Kasnije je potvrđeno da je napadač mrtav.

 

  • u Bruxellesu ubijene dvije osobe, treća je ranjena

  • ubojica je identificiran kao Abdesalem Al Guilani (45) iz Schaerbeeka, podrijetlom iz Tunisa

  • Navodno je sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao. Iza 8 sati ujutro u utorak mediji javljaju da je upucan. Oko 10 sati potvrđeno je da je mrtav.

  • dvoje švedskih državljana ubijeno je u Bruxellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

13:18 U Europskom parlamentu u Strasbourgu je održana minuta šutnje u spomen na dvojicu švedskih nogometnih navijača koji su u ponedjeljak navečer ubijeni u Bruxellesu.

13:16 Ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden rekla je da je policija pojačala nadzor oko švedskih diplomatskih predstavništava. Nadzor je također pojačan oko prodavaonica švedskog lanca trgovina namještajem IKEA. Pretpostavlja se da je ovaj teroristički napad odgovor na seriju paljenja Kurana, svete knjige islama, koji su zabilježeni u Švedskoj proteklih godina. Dvije su ubijene osobe švedski državljani.

13:00 Ured federalnog javnog tužitelja više ne isključuje moguću vezu između napada i sukoba Izraela i Palestine, kao što je jučer objavljeno, piše HLN. 

"Inicijalno smo rekli da to nema veze s događajima u Gazi, ali sada smo utvrdili da je on na društvenim mrežama izražavao podršku palestinskom narodu. Tako da je možda to ipak odigralo neku ulogu, istražujemo sve moguće pravce", rekao je Eric Van Der Sypt iz tužiteljstva.

11:40 Državno odvjetništvo objavilo je priopćenje s više informacija o detaljima policijske akcije u kojoj je upucan napadač. 

"Jutros nešto iza osam sati jedan je svjedok obavijestio policiju u Bruxellesu da je uočio mogućeg počinitelja u jednom lokalu u Schaarbeeku. Policija je stigla na lice mjesta, a osumnjičeni je tijekom intervencije upucan. Na mjesto događaja stigla je i Hitna pomoć koja je pokušala reanimirati muškarca. Prevezen je u bolnicu gdje je u 9.38 sati konstatirana smrt. U kafiću je pronađeno oružje i torba s odjećom. Incident pucnjave istražuje ured javnog tužitelja u Bruxellesu", objavljeno je. 

10:28 Na snazi ostaju mjere sigurnosti i pojačana ophodnja policije.

10:22 Policija traga za još jednom osobom, javlja HLN.

Ne zna se kako je povezana s napadom. Vlasti su izjavile da ne mogu sa sigurnošću reći da je napadač djelovao sam. Traže se mogući suučesnici. 

10:15 Napadač je preminuo, priopćeno je iz federalnog državnog tužiteljstva. Bruxelleska policija jutros je ustrijelila Abdeslama Lassoueda u kafiću u Schaerbeeku. Reanimiran je i u kritičnom stanju prevezen u bolnicu. Tamo je preminuo, potvrđeno je.

9:50 Belgijski policajci naoružani automatskim puškama kontroliraju zračnu luku Zaventem nastojeći osigurati odlazak navijača švedske nogometne reprezentacije nakon što je u ponedjeljak navečer napadač vatrenim oružjem ubio dvoje Šveđana.

9:49 Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je najoštrije osudio napad u Bruxellesu počinjen dan ranije u kojem su život izgubila dva Šveđanina, a jedna je osoba ranjena.

 

9:39  Portal rtbf.be javlja da je napadač preminuo. 

"Muškarca je policija neutralizirala, kod njega je pronađeno oružje. Nakon identifikacije, vlasti su uspjele potvrditi da se doista radi o napadaču. U 9:30 saznali smo da je osumnjičenik preminuo", piše portal. 

9:29 AP prenosi da je napadač ubijen.

9:11 Ovako izgleda mjesto obračuna policije i terorista. 

 

9:09 Unatoč prijašnjim tvrdnjama, vlasti javljaju da u policijskoj akciji nema ozlijeđenih i da je upucan jedino terorist. 

8:57 Napadač je navodno živ i prevezen u bolnicu. Upucan je u prsa i reanimiran je. 

8:43 Osumnjičeni za napad upucan je u utorak ujutro tijekom policijske intervencije u Schaarbeeku. Svjedok je vidio muškarca u kafiću na Verboekhovenpleinu ili blizu njega, u blizini zgrade u kojoj je policija u ponedjeljak navečer izvršila pretres u potrazi za muškarcem.

Kada je policija stigla na mjesto, došlo je do pucnjave u kojoj je muškarac upucan, a navodno je jedna ili više osoba ozlijeđeno. 

Na istoj lokaciji pronađeno je i automatsko oružje kojim je izvršen napad. Od osumnjičenika se trenutno uzimaju otisci prstiju kako bi se sa apsolutnom sigurnošću utvrdio njegov identitet.

Pronađeno oružje

8:29 Belgijski mediji javljaju da je policija pronašla oružje za koje pretpostavlja da je u ponedjeljak navečer korišteno u napadu. Pronađeno je više komada oružja i streljiva. Dio oružja pronađen je navodno u parku. 

8:21 Belgijski mediji javljaju da je napadač upucan u prsa i da su ga odveli u bolnicu. Nejasno je u kakvu je stanju. 

8:20 Kako javljaju belgijski mediji, napadača je "neutralizirala policija tijekom uhićenja". Informacija još nije službeno potvrđena. Sky News javlja da je napadač upucan. Navodno je muškarac pronađen u kafiću u Schaarbeeku. Jedna osoba prevezena je u bolnicu, a njezin identitet nije potvrđen. Ne zna se je li to napadač. 

8:00 Belgijske snage tijekom noći su izvršile pretres stana ubojice u naselju Schaarbeek no ubojicu još uvijek nisu pronašli. Mediji navode da ga traži 5000 pripadnika policijskih snaga.

Tko je ubojica?

7:00 Ubojica je 45-godišnji Tunižanin Abdesalem Al Guilani, koji je podnio zahtjev za azil u Belgiji u studenom 2019. Vjerojatno živi u Belgiji od 2016. Taj se muškarac našao na radaru policijskih službi kada ga je 2016. strana policijska služba klasificirala kao radikaliziranog i prijavila da želi otići u zonu sukoba džihada. "Osoba je poznata policiji po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi, ilegalnom boravku i prijetnji državnoj sigurnosti".

Koristio je pseudonim Slayem Slouma.

Na njegovoj stranici na Facebooku objavljene su slike koje se odnose na sukob u pojasu Gaze. "Podržite muslimane u Gazi. Pobjeda ranjivih muslimana u Gazi dužnost je svakog muslimana. Moramo ispuniti svoju dužnost prema Gospodaru neba i zemlje", napisao je, no vlasti tvrde da napad u Belgiji nema veze sa sukobom Izraela i Palestine.

Ubojstva u Bruxellesu

6:00 Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana u ponedjeljak ubijena u Bruxellesu.

Svi Šveđani u Belgiji primit će na telefon poruku u kojoj ih se poziva da budu oprezni te da slijede upute belgijskih vlasti, rekao je Kristersson. Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strommer istaknuo je da je švedska vlada u kontaktu s belgijskim vlastima kako bi dobila što više informacija.

"Večeras smo primili strašne vijesti iz Bruxellesa. Vladin ured i nadležni intenzivno rade kako bi se dobilo više informacija o onome što se dogodilo", rekao je Strommer.

5:00 Dvoje švedskih državljana ubijeno je u Bruxellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a još je jedna osoba u napadu ranjena. Počinitelj još nije uhićen, a kako su prenijeli mediji, navodno je sišao s motora i zapucao iz automatskog oružja te nakon toga pobjegao.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu muškarac, vjerojatno počinitelj, govori da se zove Abdesalem Al Guilani i da se bori za Alaha.

5:45 Pucnjava se dogodila u vrijeme pojačane zabrinutosti u nekim europskim zemljama zbog sukoba između Izraela i Hamasa iako belgijsko državno odvjetništvo kaže kako nema dokaza da je napadač imao bilo kakvih veza s tim sukobom.

5:44 Videosnimke briselskog napada u ponedjeljak navečer, koje je objavio portal dnevnika Het Laatste Nieuws, pokazuju muškarca u narančastoj jakni na skuteru na križanju ulica s puškom iz koje je isprva ispalio pet metaka, a zatim prati ljude koji bježe u zgradu i tada ponovno puca. Prema medijskim transkriptima videoporuke koju je snimio prije napada počinitelj je rekao da je ubio Šveđane kako bi osvetio ime muslimana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene