454385
454385
454385
454385
454385

Čudna stvorenja otkrivena u najdubljim brazdama Pacifičkog oceana

  • , 21.10.2016., 14:28
  • Autor:
  • komentara

Istraživači uz zapadnu američku obalu pronašli oko 500 novih rupa iz kojih istječe metan i neke čudna bića poput "čudovišta iz mulja" i krastavca s likom leteće Mary Poppins.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Nekoliko spektakularnih i rijetkih podvodnih stvorenja otkriveno je ove godine u najdubljim brazdama Pacifičkog oceana, piše u petak BBC.

Među njima su čudne ljubičaste životinje nalik hobotnicama, "čudovišta iz mulja" i bizarni morski krastavac koji sliči na leteću Mary Poppins.

U drugoj ekspediciji uz američku zapadnu obalu pronađeno je oko 500 novih rupa iz kojih istječe metan, dvostruko više nego što se mislilo.

Njih je pronašao dr. Robert Ballard, čovjek koji je prvi locirao olupinu Titanika.

Na njegovu brodu Nautilusu tim znanstvenika otkrio je nove metanske otvore uz obale država Washington, Oregon i Kalifornija.

Malo je poznato o količini tog stakleničkog plina i kako dospijeva u atmosferu. "Rupe metana su praktično bile nepoznate 20 godina", rekao je prof. Jesse Ausbel sa sveučilišta Rockefeller.

Jedna od glavnih ovogodišnjih ekspedicija Nacionalne uprave za oceanografiju i atmosferu bilo je istraživanje Marijanske brazde, najdubljeg podvodnog kanjona na svijetu.

Osim otkrića tih novih "crnih pušača" koji se uzdižu 30 metara u visinu, opažena su i neka jako rijetka, tajnovita stvorenja.

"Uvijek nas iznenadi ono što pronađemo", rekla je dr. Nicole Raineault iz zaklade Ocean Exploration Trust koja je organizirala ekspediciju.

"Bili smo u Sredozemlju, u Meksičkom zaljevu, na Karibima i sada na istočnom Pacifiku gdje smo s daljinski upravljanim vozilima istražili morsko dno. Iznenađujuće je bogatstvo života na koji naiđemo", dodala je.

"To samo potvrđuje kako malo znamo o oceanima i kako još puno toga tek treba otkriti", zaključila je Raineault. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se