Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće potresa

CRVENA UZBUNA zbog vulkana: Prijeti li novi kolaps zračnog prometa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Island je u subotu zabranio zračni promet u području najvećeg vulkana u zemlji Bardarubunge i podigao je s narančastog stupnja na crveni razinu opasnosti za zrakoplovstvo nakon što su primijetili malu erupciju, objavio je Islandski meteorološki zavod.

Crvena uzbuna za zračni promet mogla bi značiti probleme s letovima, najvjerojatnije zbog značajne količine pepela koju vulkan izbacuje.

Pročitajte i ovo Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu" Pukotine u tlu nakon vulkanske aktivnosti na Islandu Potraga na Islandu Išao pokrpati pukotinu nastalu nakon erupcije vulkana: Upao unutra i nestao

Pojačana seizmička aktivnost natjerala je Island da podigne razinu uzbune kako bi spriječila potencijalne opasnosti za zrakoplove koji nadlijetaju to područje.

Kao i drugi islandski vulkani Bardarubunga je prekriven ledom.

'Ispod ledenog sloja traje erupcija, vjerojatno mala, koja nije uspjela otopiti ledeni pokrivač', rekao je Theodor Hervasson, izvršni direktor odjela za upozorenja i prognoze tog zavoda.

Podsjetimo, erupcija do koje je došlo 2010. godine na vulkanu Eyjafjallajokul proizvela je toliku količinu pepela i prašine da je došlo do međunarodnog zrakoplovnog kaosa. Tada je otkazano više od 100.000 letova.

Regulatori zračnog prometa od tada su unaprijedili pravila leta kroz pepeo od vulkanske erupcije, pa je za očekivati kako nova erupcija na Islandu ne bi trebala izazvati toliko problema kao prije četiri godine.

Tisuće mini potresa, proteklog su tjedna pogodila vulkan koji se nalazi duboko ispod glečera Vatnajokull, zbog čega je evakuirano nekoliko stotina ljudi koji žive u blizini.

Vulkanologinja Melissa Pfeffer izjavila je kako bi znanstvenici danas trebali preletjeti to područje da vide ima li kakvih značajnijih promjena na površini. 

UŽIVO Iz minute u minutu pratite najaktivniji vulkan Europe

Za sada je prerano reći hoće li zbog erupcije vulkana biti značajnijih problema u zračnom prometu, ali cijeli svijet strahuje od novog prometnog kolapsa kakav se dogodio prije četiri godine.(Hina/D.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene