Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici strahuju

Crne alge na površini Grenlanda najavljuju dizanje mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici strahuju da bi se otapanje leda na Grenlandu moglo ubrzati i dovesti do većeg porasta razine mora nego što se očekivalo, piše BBC.

Ističu da veće temperature potiču rast algi koje zacrnjuju površinu ledenog pokrova. Tamni led upija više sunčevog zračenja od čistog, bijelog leda, pa se brže topi, kažu stručnjaci.

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Slika nije dostupna Uvala Ivinj Tisno: Zbog hladnoće i jake bure zaledilo se more

Ledeni pokrov Grenlanda trenutno pridonosi globalnom porastu razine oceana za milimetar godišnje. Radi se o najvećoj ledenoj masi na sjevernoj hemisferi, sedam puta većoj od Ujedinjenog Kraljevstva i mjestimično dubokoj više od tri kilometra.

Kada bi se cijeli Grenland otopio, razina svjetskih mora porasla bi sedam metara, upozoravaju znanstvenici. Zbog toga Grenland, iako jako udaljen, izravno utječe na velike obalne gradove poput Miamija, Londona i Shanghaija, kao i na nizinske predjele u Bangladešu.

Alge su ondje prvi put opažene prije više od stotinu godina, no njihov utjecaj sve donedavno se ignorirao. Tek su prije nekoliko godina stručnjaci počeli analizirati kako te mikroskopske biljke utječu na buduće otapanje, navodi BBC.

Petogodišnji britanski projekt "Black and Bloom" pokušava istražiti različite vrste algi i kako se šire, kako bi stečenim znanjem poboljšao kompjutorske projekcije porasta razine mora.

Biološki uzrokovano otapanje leda nije uključeno u procjene dizanja razine oceana u posljednjem izvješću UN-ova panela IPCC-a iz 2013. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene