Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom posjeta u Zagrebu

Čović tražio potporu Kosor oko ravnopravnosti Hrvata u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je tijekom razgovora u Zagrebu zatražio potporu od hrvatske premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor oko jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Čović je dodao da međunarodna zajednica treba omogućiti uspostavu legalne vlasti u Federaciji jer 'privremenu' vlast dvije najveće hrvatske stranke u BiH ne priznaju.  'Očekujemo donošenje takvih poteza od visokog predstavnika kako bi se uspostavila legalna vlast u Federaciji jer je sadašnju Središnje izborno povjerenstvo ocijenilo nezakonitom. Upoznao sam predsjednicu (HDZ-a, Kosor) da mi ne priznajemo vlast koja je uspostavljena na privremenim odlukama i takvo stanje nije dugoročno održivo jer projicira novu krizu u BiH', rekao je Čović čiju izjavu u subotu prenose mediji u Mostaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dragan Čović zaključio 'Vlast u BiH bez HDZ-a donijet će užas' Slika nije dostupna Lobiranje s vrha SDP BiH: Čović netočno izvješćuje o Josipoviću

>> Reakcije u BiH: Hrvati ogorčeni, Srbi zadovoljni

Dodao je kako je od vlasti Republike Hrvatske zatražio da se osigura 'ustavna jednakost hrvatskog naroda kako bi legitimni predstavnici Hrvata obnašali vlast'. Prema Čovićevim riječima predsjednica Kosor je istaknula potporu jednakopravnosti Hrvata u BiH te ponovila zajedničko stajalište koje je s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem istaknula u dva navrata. U izjavi povodom stanja u BiH Pantovčak i Banski dvori su istaknuli da u vlasti u BiH trebaju biti legitimni hrvatski politički predstavnici.

Čović je prema osobnom kazivanju predsjednicu HDZ-a Kosor pozvao i na predstojeći 11. Sabor HDZ-a BiH koji se u petak 13. svibnja održava u Mostaru. Usuglasili su se da će zbog obveza predsjednice njezin izaslanik na stranačkoj konvenciji HDZ-a BiH nazočiti glavni tajnik stranke Branko Bačić. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene