Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postigli suglasnost

Čović i Lagumdžija za suradnju, dogovor do narednog tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagudmžija suglasili su se u ponedjeljak kako će zajednički raditi na uspostavi novih vladajućih koalicija na svim razinama vlasti koje će činiti ista skupina stranaka.

Čović i Lagumdžija sastali su se u Sarajevu u okviru bilateralnih razgovora stranačkih čelnika započetih nakon provedbe lokalnih izbora čiji je cilj rješiti krizu vlasti na državnoj i na razini Federacije BiH.

Lagumdžija je novinarima izjavio kako je cilj u Federaciji BiH uspostaviti koaliciju u kojoj će uz HDZ BiH i HDZ 1990. biti SDP te Savez za bolju budućnost (SBB) a te bi četiri stranke onda uz stranke iz Republike Srpske uspostavile većinu u parlamentu BiH odnosno u Vijeću ministara BiH.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Dragan Čović 30. obljetnica Čović: "Osnivanje Herceg-Bosne iznimno važno za opstanak Hrvata u BiH"

>> Dva HDZ-a osvojila 18 načelničkih mjesta, svi tvrde da su pobijedili

Lagumdžija je ponovo otklonio svaku mogućnost suradnje SDP-a sa Strankom demokratske akcije (SDA). "Ukoliko SDA ima kapacitet da sa nekim napravi parlamentarnu većinu mi to nećemo nijekati", izjavio je Lagumdžija.

Predsjednik HDZ BiH Čović potvrdio je načelnu spremnost na suradnju sa SDP-om kao i sa drugim strankama ukoliko će to dovesti do stabiliziranja stanja i uspostave učinkovite vlasti no izbjegao je izrijekom kazati kako će se njegova stranka postaviti kada se u parlamentu BiH bude odlučivalo o zahtjevu stranaka iz RS za smjenu Lagumdžije sa pozicije ministra vanjskih poslova BiH.

Istaknuo je kako je za HDZ BiH sada prioritet ustrojiti novu vladu Federacije BiH, a kao glavnu zapreku na tom putu označio je entitetskog predsjednika Živka Budimira (HSP) te ga je pozvao da stoga podnese ostavku.

Konačni dogovor o tome kako će izgledati nova vladajuća koalicija u BiH trebao bi biti poznat do 23. listopada za kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH na čijem je dnevnom redu i zahtjev stranaka iz RS za smjenu Lagumdžije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene