Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kapitalci rekli svoje

COP21 Summit o klimi: Obama i Xi Jinping žele ambiciozan dogovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Xi Jinping i američki Barack Obama potvrdili su u telefonskom razgovoru u petak spremnost na ambiciozan dogovor o klimi, dok 195 zemalja sudjeluje u završnim pregovorima u Parizu.

Kina i Sjedinjene Države, najveći onečišćivači na Zemlji, prije godinu dana su zajedno obznanili da planiraju smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova. Peking je prvi put postavio i krajnji rok - 2030. - kada će njegove emisije prestati rasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smirivanje strasti TRIJEŽNJENJE NAKON ODUŠEVLJENJA Dogovor je postignut. A što sad? Slika nije dostupna Povijesni sporazum Obama: Amerikanci mogu biti ponosni, transformirali smo SAD u globalnog lidera borbe protiv klimatskih promjena

S približavanjem kraja pregovora "Kina i SAD moraju pojačati koordinaciju sa svim stranama i uložiti zajedničke napore" kako bi se omogućio dogovor na summitu COP21, rekao je kineski predsjednik, a prenijelo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Posebno je istaknuo činjenicu da bi korist od pariškog dogovora imala čitava međunarodna zajednica.

Bijela kuća je pak istaknula da su dvojica čelnika zatražila od svojih pregovaračkih timova da nastave "usko surađivati" međusobno i s drugim nazočnim stranama kako bi se ostvario "ambiciozan" dogovor.

"Dvojica čelnika su ocijenila da je pariška konferencija bila presudan trenutak za poticanje napora u cijelome svijetu kako bi se prihvatio izazov klimatskih promjena", dodala je Bijela kuća.

U petak je glasnogovornica kineske diplomacije Hua Chunying istaknula da u Parizu ostaje neriješeno "nekoliko važnih pitanja". "Razvijene zemlje moraju imati presudnu ulogu i više se zalagati", dodala je.

Uzevši na znanje nesuglasice izrečene odlučnim tonom tijekom noći, predsjedništvo COP21 nije imalo druge mogućnosti nego da predstavljanje nacrta dogovora i njegovo odobravanje koje je bilo planirano u petak navečer odgodi za subotu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene