Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u povijesti

Nekada slavljena kao uzor: Ugledna sutkinja zbog laganja mora u zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Briscoe je pomogla osvetoljubivoj supruzi bivšeg ministra koju je ostavio zbog ljubavnice.

Britanska sutkinja, slavljena kao uzor, u petak je osuđena na 16 mjeseci zatvora zbog laganja policiji o svojoj ulozi u slučaju osvete koji je jednog vladinog ministra odveo u zatvor.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Constance Briscoe (56), jedna od prvih crnkinja u Velikoj Britaniji koja je bila postavljena na mjesto sutkinje, proglašena je krivom na temelju triju optužbi za izvrtanje istine tijekom sudskog postupka pri londonskom kaznenom sudu Old Bailey.

Po pisanju lokalnih medija ona je prvi sudac u povijesti koji je po toj osnovi osuđen. 'Vi ste osoba koja je bila uzor drugima. Nadam se da razumijete da je ovo udarac u srce našeg brižno čuvanog sustava kaznenog pravosuđa', kazao je sudac Jeremy Baker pri izricanju presude.

Briscoe je osuđena zbog toga što je lagala o svojoj ulozi u procesu protiv bivšeg ministra Chrisa Huhnea i njegove bivše žene Vicky Pryce, koji su 2013. godine osuđeni na osam mjeseci zbog laganja policiji o tome koji je od njih počinio prekršajno djelo prebrze vožnje.

Skandal je okončao karijeru Huhneu, liberalnom demokratu koji je bio ministar energetike u britanskoj koalicijskoj vladi i smatran mogućim nasljednikom stranačkog čelnika Nicka Clegga, zamjenika premijera.

Gola sutkinja vraća se na posao: Nije se skinula namjerno!

Pryce je otkrila medijima da je obmana vezana uz optužbu za to djelo bila rezultat osvete Huhneu nakon što ju je godinu dana ranije ostavio zbog ljubavnice.

Briscoe, slavljena kao uzor osobe koja se unatoč teškim okolnostima na početku života uzdigla do uspješne odvjetnice i sutkinje, savjetovala je Pryce o tome kako se ponašati na način da se šteta nanese Huhneu, a ne njoj samoj.

Ona je prvotno trebala biti svjedokom optužbe na suđenju Huhneu i Pryce, no kada je policija utvrdila odstupanja u njezinim izjavama, i sama se našla na meti optužbe za izvrtanje istine tijekom sudskog postupka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene