Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Condoleezza Rice izrazila žaljenje zbog silovanja Japanke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izrazila je duboko žaljenje zbog navodnog silovanja japanske 14-godišnjakinje koje je počinio američki marinac i izazvao bijes i službenu osudu u Japanu.

"Duboko žalimo što se to dogodilo", rekla je Rice novinarima na početku jednodnevna posjeta Japanu. "Veoma je teško kad se nešto takvo dogodi, a posebno zato što je riječ o djevojčici".

Pročitajte i ovo Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo

Marinac Tyrone Hadnott (38), uhićen je pod sumnjom da je silovao djevojčicu u automobilu u gradu Okinawi gdje je smješteno najviše od 50 tisuća američkih vojnika u Japanu.

Prema policijskome priopćenju, on tvrdi da je nije silovao, nego da ju je prisilio da ga poljubi.

Taj je incident oživio ružne uspomene na silovanje 12- godišnje učenice 1995. godine na južnome japanskom otoku. Zbog toga su slučaja izbili prosvjedi protiv američkih baza.

Japanski premijer Yasuo Fukuda najnoviji incident smatra "neoprostivim" i zahtijeva strožu vojnu disciplinu, ali i japanske i američke vlasti nastoje ograničiti štetu koju bi on mogao nanijeti odnosima dviju zemalja.

Na pitanje može li taj slučaj naštetiti američko-japanskome
savezništvu, Rice je odgovorila: "Iskreno se nadamo da neće biti trajne štete. Riječ je o starom i snažnom savezništvu".

Rice je u posjetu Japanu nakon što je u ponedjeljak bila u Seulu na inauguraciji južnokorejskoga predsjednika Leea Myung-baka, a u utorak je u Pekingu s kineskim dužnosnicima razgovarala o tome kako ugasiti sjevernokorejski nuklearni program.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene