Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Colorado dopustio prodaju

Satima čekali u redu da kupe marihuanu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka država Colorado od srijede ulazi u povijest budući da je prva u Sjedinjenim Državama dopustila prodaju kanabisa u specijaliziranim dućanima od 1. siječnja.

Kanabis će se u prodaji naći od danas u tridesetak trgovina diljem Colorada i moći će se konzumirati samo u privatnim prostorima uz dopuštenje vlasnika.

Pred trgovinama su satima bili svi ljubitelji marihuane. I staro i mlado čekalo je u redu, a jedna je gospođa, koja nije htjela otkriti svoje ime, kazala da je u redu čekala čak tri sata te dodala da će samo kupiti manju količinu kako bi obilježili prigodu. 'Mi smo glasovali za nju, a sad je ovdje', kazala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija do 25 grama Ova europska država najavila je djelomičnu legalizaciju kanabisa: "Nitko ne bi trebao nabavljati drogu kod dilera..." Slika nije dostupna Nema kontrole, a gube milijune Kanada će 2018. u potpunosti legalizirati marihuanu

Vozači koji su prolazili trubili su i pozdravljali one koji su strpljivo čekali u redu, a oni su im uzvraćali pozdrave, prenosi CNN.

Colorado je, uz američku državu Washington izglasao legalizaciju korištenja i posjedovanja kanabisa za osobe starije od 21 godine još u studenome 2012., a obje su među 20 američkih država koje su odobrile upotrebu marihuane u medicinske svrhe, prenosi BBC.

Očekuje se da će država Washington prodaju kanabisa dopustiti kasnije tijekom godine, no u skladu sa saveznim zakonom korištenje i prodaja ove vrste droge i dalje je ilegalna.

Češka legalizirala kanabis u svrhe liječenja

Novi zakon nalaže da se kanabis smije prodavati u trgovinama poput alkohola. Građani Colorada moći će kupiti najviše 28 grama, a oni koji ne žive u toj državi smjet će kupiti sedam grama ove droge.

Prodaja kanabisa oporezivat će se na jednak način kao i alkohol, a državni dužnosnici očekuju da će se prihod od prodaje brojiti u milijunima. Prvih 40 milijuna dolara bit će upotrijebljeno za izgradnju škola, prenosi list Denver Post.

Ukupno 135 dućana dobilo je dozvole za prodaju marihuane. Većina ih je u glavnome i najvećem gradu Colorada, Denveru.

Svi koji podupiru legalizaciju kanabisa pozdravili su potez Colorada, izrazivši nadu da će i druge države slijediti isti primjer. Kritičari upozoravaju da se na ovaj način šalje pogrešna poruka mladima te strahuju da će to dovesti do ozbiljnih zdravstvenih i socijalnih problema. (Hina/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene