Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice klimatskih promjena

Čokolada će uskoro koštati kao zlato?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svim ljubiteljima čokolade slijede loše vijesti. Najnoviji izvještaj Međunarodnog centra za tropsku poljoprivredu predviđa da će čokolada gotovo nestati ukoliko temperature u Zapadnoj Africi porastu zbog klimatskih promjena.

Svjetska industrija čokolade vrijedna je 9 milijardi dolara, a gotovo polovica kakaovca u svijetu, raste upravo u Zapadnoj Africi, odnosno Gani i Obali Bjelokosti. Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu smatra da ako prosječna temperatura u Gani i Obali Bjelokosti do 2050. godine poraste za 2,3 stupnja, kakaovac više neće moći rasti u tom podneblju, prenosi Huffington Post.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio časopis Teški metali pronađeni u popularnim američkim čokoladama: Može izazvati probleme u živčanom sustavu Slika nije dostupna Afričko prvenstvo: Obala Bjelokosti - Nigerija 1:0

To je loše i za lokalne farmere, koji doslovno žive od prodaje plodova kakaovca, kako bi platili troškove života, ali i za industriju čokolade, koja bi se time u najmanju ruku prepolovila. U takvom scenariju, čokolada bi cijenom bila bliža plemenitima metalima poput zlata i srebra, nego prehrambenom proizvodu.

'Ta drveća igraju apsolutno vitalno za tamošnji ruralni život', istaknuo je dr. Peter Laderach iz spomenutog Centra. Istraživanje koje su proveli kombiniralo je rezultate 19 mogućih klimatskih modela, a njime se predviđaju prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine, kad bi farmeri trebali osjetiti prve posljedice.

No, možda nije sve tako crno, jer će se uzgoj kakaovca time morati preseliti na veću nadmorsku visinu, odnosno pogodnije klimatske uvijete. Ipak, nastave li se klimatske promijene i dalje nakon toga, pogotovo prema gore, ponestat će i visinskog tla za uzgoj kakaovca, a time i čokolade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene