Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Clinton poziva svijet da se bori protiv ‘ekstremista’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da se bori protiv ‘ekstremista’ i da podupre demokratske procese u arapsko-muslimanskom svijetu koji već dva tjedna potresaju protuamerički prosvjedi.

‘Jedinstvo međunarodne zajednice je presudno jer svuda u svijetu ekstremisti nastoje unijeti podjelu među nas. Moramo se ujediniti kako bismo se oduprli tim snagama i poduprijeti demokratske promjene koje se upravo događaju u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku’, rekla je Clinton na jednom skupu u New Yorku.

Američka državna tajnica je dala izjavu dan uoči službenog otvaranja UN-ove godišnje Opće skupštine. Clinton, koja je u nedjelju stigla u New York, provest će ondje čitav tjedan i održati dvadesetak bilateralnih susreta, tako i s čelnicima iz arapskih i muslimanskih zemalja.

Opetovala je poruku koju je prije desetak dana uputila zemljama Arapskog proljeća, ocijenivši da ‘narodi arapskog svijeta nisu zamijenili tiraniju diktatora za tiraniju mase’.

Usto je odala počast stanovnicima Bengazija, u Libiji, koji su se u petak navečer pobunili protiv naoružanih milicija, deset dana nakon pogibije američkog veleposlanika Chrisa Stevensa u napadu na njegov konzulat u Bengaziju.

Nakon dva tjedna protuameričkih prosvjeda na Bliskom istoku, u Africi, Aziji i Europi, državna tajnica je također zahvalila ‘narodima i čelnicima u regiji i izvan nje što su se očitovali protiv nasilja i mržnje’. (Hina)

Pročitajte i ovo Michael Cohen (Foto: Jim WATSON / AFP) PRED KONGRESOM Dramatično svjedočenje bivšeg Trumpova odvjetnika: "On je varalica, rasist i lažljivac" Žene obučene kao sufražetkinje (Foto: AFP) moćne žene 2020. bi mogla biti prava povjesna prekretnica za žene

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene