Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte gdje je NA FOTOGRAFIJI

Svijet protiv Rusije: Putin ranije napušta summit?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putin je na korak do odluke o napuštanju summita G20 nakon što se našao pod pritiskom zapadnih lidera oko krize u Ukrajini.

Zapadni lideri oštro su napali ruskog predsjednika zbog krize u Ukrajini, zaprijetivši novim sankcijama Rusiji, ukoliko ne povuče vojnike i oružje iz susjedne države. Američki predsjednik Barack Obama je rekao da agresija Rusije protiv Ukrajine predstavlja prijetnju svijetu, dok je Europsko vijeće zatražilo od Moskve da napravi pritisak na proruske snage da prihvate primirje na istoku Ukrajine.

Pročitajte i ovo Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar Vladimir Putin Brojni detalji Putin otkrio zašto ga je Trump korio te poručio: "Šaljem vojsku na granicu s Finskom"

Obama je rekao da su SAD na prvoj liniji kad je u pitanju 'suprotstavljanje ruskoj agresiji protiv Ukrajine, koja je prijetnja svijetu, što smo vidjeli u jezivom obaranju MH-17' iznad istoka Ukrajine.

Kritike Rusiji: 'Ovo predstavlja prijetnju svijetu'

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Europska unija razmatra dodatne financijske sankcije protiv pojedinaca iz Rusije zbog krize u Ukrajini. "Sadašnja situacija je nezadovoljavajuća", rekla je Merkel novinarima. "U ovom trenutku, na dnevnom redu je stavljanje još osoba na listu (sankcija)", dodala je njemačka kancelarka.

Predsjednik Europskog savjeta Herman van Rompuy, koji također sudjeluje na summitu G20, rekao je da će se ministri vanjskih poslova EU sastati u ponedeljak, kako bi procjenili situaciju u Ukrajini i jesu li nužni novi koraci, uključujući dodatne sankcije Rusiji.

Izolacija Vladimira Putina na summitu G20 je bila očigledna, prenosi agencija Reuters, našao se na vanjskom rubu službene fotografije lidera G20.

'Mislim da ću se rukovati s vama, ali...'

Iako pod velikim pritiskom, Putin se uz osmjeh, rukovao sa domaćinom australskim premijerom Tonijem Abbottom, koji je prethodno zaprijetio da će se "sukobiti" s ruskim predsjednikom oko obaranja malezijskog aviona iznad istoka Ukrajine u srpnju, kad je, između ostalih, poginulo i 28 Australijanaca.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ukrajinska kriza bila jedina tema razgovora Putina i britanskog premijera Davida Camerona, ali da su oba državnika pokazali ineteres za "kraj sukoba" i obnovu odnosa. Putin se isto tako sastao sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i njih dvojica su se složili da je nužno zaštititi bilateralne odnose od utjecaja sankcija, dodao je Peskov.

Abbott je optužio je Putina kako želi obnoviti "izgubljenu slavu carske Rusije i Sovjetskog Saveza", dok je Cameron rekao da Rusija "voli napadati manje zemlje", prenosi Telegraph.

"Mislim da ću se rukovati s vama, ali vam mogu poručiti samo jedno - morate napustiti Ukrajinu", rekao je Harper Putinu na summitu, po riječima glasnogovornika kanadskog premijera Jasona MacDonalda. Putinov odgovor na tu opasku nije bio pozitivan, dodao je Macdonald u poruci elektronske pošte, ali bez dodatnih pojedinosti.

Putin s Cameronom i s Hollandeom o ukrajinskoj krizi

Putin i Cameron su se sastali iza zatvorenih vrata što je znak napetosti između dvojice čelnika. "Premijer je bio jasan na početku razgovora o Ukrajini rekavši da smo na raskrižju i da moramo odlučiti u kojem smjeru želimo ići", rekao je izvor u Downing Streetu a prenosi britanski tisak.

Kremlj je pak priopćio da su dvojica čelnika izrazila zajedničku želju da se Rusija i Zapad pomire. "Vladimir Putin i David Cameron izrazili su zanimanje za obnovu veza Rusije i Zapada te za donošenje djelotvornih mjera za rješavanje ukrajinske krize, što će pridonijeti uklanjanju konfliktnih osjećaja", ističe Kremlj u priopćenju.

"Usto su razgovarali o osnovnim razlozima postojećih razmirica između Rusije, SAD-a i nekih europskih zemalja, dodao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, obraćajući se ruskim novinarima u Brisbaneu.

Predsjednik Putin je i s predsjednikom Hollande razgovarao o krizi u Ukrajini za koju SAD i EU uvelike najodgovornijom smatraju Rusiju zbog čega su joj uveli nekoliko krugova sankcija. "95 posto razgovora odnosilo se na Ukrajinu", rekao je izvor u francuskom izaslanstvu, nakon jednosatnog razgovora dvojice čelnika organiziranom u hotelu u kojemu je odsjeo Putin.

Hollande je postavljao "veoma jasna" pitanja o primirju u Ukrajini i o crti razgraničenja, na koja je dobio "veoma jasne odgovore" ruskog kolege koji su "dali pojašnjenja", premda nisu "uvijek bili uvjerljivi", doznaje se od okružja francuskog predsjednika.

Putin je na početku razgovora, kojemu su nazočili novinari, pozvao francuskog kolegu da "svede na najmanju mjeru rizike i negativne posljedice" međunarodne napetosti na veze dviju zemalja.

Hollande je u odgovoru kazao da je "uvijek spreman nastaviti te veze, ali uz uvjet da one donesu rezultat", misleći pritom na ukrajinsku krizu i na suradnju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u vezi s rješavanjem tog pitanja.

Ruski i francuski predsjednik nisu u Brisbaneu razgovarali o gorućem pitanju ratnih brodova Mistral koje je Rusija naručila od Francuske, a Francuska ih ne isporučuje nakon što je Europska unija uvela sankcije Rusiji zbog upletenosti u ukrajinsku krizu, rekao je izvor.

Dvodnevni samit G20, ekonomski najjačih zemalja svijeta, protječe u znaku diplomatskog rata između Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini. Pored odnosa Rusije i Zapada, na zvaničnom dnevnom redu su poticanje ekonomskog rasta u svijetu, povećanje pouzdanosti bankarskog sustava i sprječavanje multinacionalnih kompanija da izbjegavaju plaćanje poreza. (D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene