Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve trzavice

Nevolje u 'raju': Čekaju li Grčku prijevremeni izbori?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neusiljenim humorom i širokim osmijehom Janis Varufakis postao je ikona nove grčke radikalno lijeve vlade, no čini se da mjesec i pol dana nakon sveprisutnosti u medijima počinje "nervirati" i ljude iz vlastite stranke, uključujući premijera Aleksisa Ciprasa.

Novinaru njemačkog Der Spiegela koji ga je pitao je li uspio obuzdati karizmatičnog ministra, Cipras je odgovorio: "Od svih sam u vladi zatražio da manje govore, a više rade, ne samo od gospodina Varufakisa".

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Slika nije dostupna Napeta situacija Kako je najneposlušniji grčki ministar naljutio EU...

List grčke stranke Sirize, na vlasti od 25. siječnja, koji izlazi pod nazivom Avgi požalio se ovaj tjedan na "toksičnu preizloženost" medijima ministra financija. List izražava bojazan da "seksualna ikona", kako je Varufakisa opisao Die Welt, ne utroši svoju snagu i talente kojima je doprinio u stvaranju Ciprasove vlade na pretjerano pojavljivanje u državnim i međunarodnim medijima.

Grčka: Varufakis angažira studente i turiste kao tajne poreznike

"Janise, ne pretjeruj", poručuje mu Avgi. "Jer u ekonomiji nije dovoljno znati upravljati samo proračunom, već treba biti ekonomičan i s riječima."

Čini se da je ministar financija poslušao svog nadređenog jer je u posljednje vrijeme nešto oprezniji - na konferenciji za novinare koju je prošli tjedan sazvao u Ateni odbio je odgovoriti na sva njihova pitanja, a nakon održanog govora bio je neuobičajeno suzdržan. Varufakis je i na društvenim mrežama odnedavno manje aktivan. Njegov posljednji tweet objavljen je 1. ožujka, a uputio ga je "novinarskim lešinarima".

 

'Ako EU odbaci naš plan mogući prijevremeni izbori ili referendum'

 

Grčka bi mogla sazvati referendum ili prijevremene izbore ukoliko partneri eurozone odbiju plan Atene o rješavanju pitanja duga i gospodarskog rasta, izjavio je u nedjelju grčki ministar financija Janis Varufakis za talijanski dnevnik Corriere della Sera.

Nova grčka vlada predvođena Aleksisom Ciprasom osvojila je izbore u siječnju, obećavši da će ponovo ispregovarati program pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i partnera Europske unije koji nalaže stroge mjere proračunske štednje i sveobuhvatne gospodarske reforme.

Ukoliko bi Bruxelles odbio grčke prijedloge, Varufakis je za talijanski dnevnik potvrdio da "bi moglo biti problema". "Ali, kao što je rekao moj premijer, nismo zabetonirani za naše stolice. Možemo se vratiti izborima, sazvati referendum", kazao je Varufakis.

Nije objasnio o čemu bi bio referendum, ali već kruže nagađanja da bi pat pozicija s Bruxellesom mogla primorati grčku vladu da organizira izjašnjavanje javnosti da li nastaviti s prihvaćanjenm europskih strogih mjera, a taj bi potez mogao dovesti u pitanje ostanak Grčke u eurozoni.

Varufakis je kazao da partneri eurozone za sada odgovaraju "šutnjom" na njegove prijedloge da se sadašnji dug zamjeni obveznicama vezanim uz nominalni rast.

"Htio bih da Europa shvati da bismo time vratili više novca, ne manje", kazao je Varufakis. Grčki ministar financija, čija vlada uživa popularnost iznad 40 posto, kazao je da "narod razumije" da se vlada bori "protiv establišmenta koji je tvrdio da spašava Grčku, dok je sve u stvari natovario na grbaču siromašnih".

Istaknuo je da država ima novac za isplatu mirovina i plaća u javnoj upravi te da Grčka ne treba novi, treći zajam da bi plaćala svoje račune. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene