Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Telefonski razgovor

Cipras i Putin pregovaraju o produženju 'turskog toka' i na Grčku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je u petak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o energetskoj i gospodarskoj suradnji njihovih dviju zemalja, objavila je vlada u priopćenju.

"Razgovarali smo o suradnji dviju zemalja u sektorima energije i poduzetništva prije sudjelovanja Aleksisa Ciprasa na gospodarskom summitu u Sankt Peterburgu od 18. do 20. lipnja", navodi vlada.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Taj telefonski razgovor je uslijedio nakon odluke Grčke da odgodi plaćanje MMF-u svojih dugova od lipnja, što je oživjelo zabrinutosti o financijskoj budućnosti te zemlje.

MMF je odobrio odgodu Grčkoj da plati četiri rate odjednom 30. lipnja, čime dobiva na vremenu u nadi zaključenja dogovora s vjerovnicima.

Syriza: Grčka neće platiti MMF-u ako se ne postigne sporazum

Kremlj je precizirao u priopćenju da su razgovarali o praktičnim mjerama realizacije sporazuma zaključenih tijekom nedavnog posjeta Aleksisa Ciprasa u Rusiji i o gradnji plinske infrastrukture na teritoriju Turske i Grčke.

Tijekom Ciprasova putovanja u Moskvu početkom travnja, Putin je govorio o mogućnosti zajedničkih projekata infrastrukture. Dvojica čelnika su razgovarala početkom svibnja o Grčkoj o namjeri da na svoj teritorij produži plinovod "Turski tok".

Tada je Cipras rekao da je Atena spremna sudjelovati u gradnji tog plinovoda u Grčkoj dok je Moskva najavila da namjerava podržati plan financiranja te grčke tvrtke.

Taj plinovod je tek na razini plana i o njemu još nije potpisan sporazum. On bi trebao zamijeniti Južni tok prema Europskoj uniji, koji je Rusija prekinula nakon blokade Europske komisije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene