Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Logor Morinj

Potresna svjedočenja u procesu zbog ratnih zločina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresnim svjedočenjem petorice bivših zatočenika logora u Morinju, dužim od sedam sati, pred sudskim vijećem Višeg suda u Podgorici nastavljen je dokazni postupak u procesu protiv šestorice pripadnika aktivnog i rezervnog sustava bivše JNA, koje optužnica tereti za ratne zločine.

Zdenko Bulić, čelnik Udruge logoraša, tvrdi da ga je kuhar Ivo Menzalin prebijao skoro svaki dan. Za Bora Gligića je rekao da mu je stavljao cijev od pištolja u usta, a tukli su ga i Špiro Lučić i stanoviti ‘bokser’, koji mu je tada polomio zube. Svjedok Đuro Matušić ispričao je da je toliko bio isprebijan da su ga mjesec dana nosili do nužnika. On je Iva Gojnića optužio da ga je prisilio da mu poljubi čizmu, što je iz straha i uradio. Matušić je ispričao kako je za njega najteže bilo 15. siječnja 1992. na dan kada je priznata država Hrvatska. ‘Tada su došli pijani Gligić i ostali stražari i uslijedio je pravi pakao, ne znam kako smo sve to preživjeli’, kazao je drhtavim glasom Matušić, tvrdeći da je tada ‘zaradio’ slomljenu čeonu kost, tri rebra i nožne palce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podgorica: Šest osoba osumnjičeno za zlodjela u logoru Morinj Slika nije dostupna Podgorica: Dolazak del Ponte ubrzava istragu o logoru Morinj

>> Crna Gora: Na suđenju za Morinj optuženi negirali krivnju

>> Logoraši iz Morinja najavili masovni dolazak u Podgoricu

>> Četvorica optuženih za ratni zločin u Morinju u pritvoru, dvojica u Beogradu

Đuro Vitković, tada dvadesetogodišnji dobrovoljac, posvjedočio je da se nasilni kuhar predstavljao kao Lučić, a ne Menzalin, te da mu ni dan danas nije dobro kada ga se sjeti. Marko Margaretić kazao je da su strahovali od večernjih sati, jer je tada bilo najgore, kada je posebno agresivan bio Gligić. I on i svjedok Vide Oberan govorili su o zlostavljanju tijekom obroka, jer su se svi Hrvati morali prekrižiti s tri prsta. Optuženi bivši pripadnici bivše JNA Mlađen Govedarica, Špiro Lučić, Boro Gligić, Ivo Gojnić i Zlatko Tarle nalaze se u pritvoru, a na slobodi je Ivo Menzalin koji se, kako pretpostavljaju podgorički mediji, nalazi u Beogradu. Oni se terete za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Svjedočenje logoraša nastavit će se u četvrtak.
 

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene