Obavijesti Video Pretražite Navigacija
37. obljetnica Pinochetova puča

Čile: 13 ozlijeđenih, 251 osoba uhićena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trinaest osoba, među kojima devetorica policajaca, ozlijeđeno je, a 251 je uhićena u Čileu, u različitim izgredima koji su obilježili 37. obljetnicu državnog udara što ga je organizirao Augusto Pinochet, priopćile su vlasti.

Devetorica policajaca su ozlijeđena u Santiagu, u sukobima s prosvjednicima koji su načinili materijalnu štetu i podigli barikade na više mjesta u prijestolnici, izvijestila je policija dodajući da su neki policajci pogođeni iz lovačkog oružja.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih

Još četiri osobe su lakše ozlijeđene hicima iz vatrenog oružja, po istom izvoru. U nedjelju ujutro prosvjednici su uništavali barove i restorane u prijestolnici, blokirali su nekoliko ulica paleći barikade od automobilskih guma i drveta, javile su mjesne vlasti. Slični izgredi dogodili su se i u drugim gradovima u zemlji.

Usto, 135.000 kućanstava u Santiagu ostalo je bez električne energije pošto su lanci bačeni na dalekovod uzrokovali kratki spoj. Pedeset devet uhićenih su malodobnici, navode vlasti.

Načelnik policije u Santiagu, general Jose Miguel Ortega rekao je pak da je nedjelja bila razmjerno mirna u odnosu na ranije godine. Dana 11. rujna 1973. general Pinochet je izveo državni udar protiv Salvadora Allendea koji se ubio, ne želeći se predati.

>> Uskraćen oprost zločincima iz razdoblja Pinochetove diktature

U 17 godina diktature (1973.-1990.) ubijene su i nestale 3.000 ljudi. Pinochet, protiv kojega se vodilo nekoliko sudskih postupaka, umro je 2006. ne dočekavši presudu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene