Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenska ili Austrijska?

Čija je Kranjska kobasica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kranjska kobasica dovela je Sloveniju i Austriju na rub diplomatskog incidenta. Slovenija od Europske unije traži zaštitu tog proizvoda i isključivo pravo na korištenje imena. Taj je zahtjev razljutio Austrijance.

Kranjska klobasa ili Krainerwurst. U Hrvatskoj poznata kao kranjska kobasica. 'Kranjska kobasica napravljena je od najkvalitetnijeg svinjskog mesa, najbolje slanine s dodatkom češnjaka i papra. I to je sve', kazao je Janez Bogotaj, stručnjak za hranu i sveučilišni profesor.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna AUSTRIJSKI REGULATOR Pokrenuta istraga o cijenama goriva: Analiza će obuhvatiti i susjedne zemlje

Ta delicija u posljednje vrijeme ostavlja gorak okus u ustima Austrijanaca. Razljutio ih je slovenski zahtjev za zaštitu imena. Kažu da nema šanse da će mijenjati naziv popularne, sirom punjene varijante nazvane Käsekrainer. 'Kranjska kobasica tradicionalan je proizvod, ne samo ovdje i u Sloveniji, nego u široj regiji. Proizvodi se već dugo vremena i to je ime dugo u uporabi', pojašnjava Johannes Rotter, mesar iz Klagenfurta.

>> Slovenci za zaštitu brenda 'kranjska kobasica' u Hrvatskoj

Ali Slovenci ne odustaju. Traže da Kranjska kobasica dobije zaštićeni status kakav u Europskoj uniji uživaju primjerice francuski šampanjac ili talijanski parmezan.

'Kranjska kobasica je iz kranjske regije i nema sumnje tko može i mora zaštiti tu vrstu hrane. Pitanje je kakva razina zaštite će biti primijenjena', rekao je Franc Jezeršek, vlasnik restorana. 'Zaključujemo da su svi argumenti na našoj strani i očekujemo da Europska komisija zaštiti Kranjsku kobasicu', smatra Franc Bogovič, slovenski ministar poljoprivrede.

Europska unija dosad je zaštitila više od tisuću proizvoda. Gurmani bi se za stolom vjerojatno brzo dogovorili. Ili bar najeli. 'Ako bude daljnjih rasprava među stručnjacima, neće biti problema. Oni nastaju kad se uključe političari i to može otegnuti problem u budućnosti', dodaje Bogotaj.

Ako Slovenija i Austrija same ne riješe spor u sljedećih nekoliko mjeseci, odluku će morati donijeti Europska komisija.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene