Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušači = bolesnici

Cigarete ubuduće samo na recept?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako islandski parlament prihvati zakonsku inicijativu o pušenju o kojoj se upravo raspravlja, stanovnici te države mogli bi ubuduće dobiti cigarete jedino u ljekarni i to na recept.

Zakonski prijedlog što ga razmatra islandski parlament Althing predviđa da se pušenje proglasi ovisnošću, a to znači da bi se prema pušačima odnosilo kao prema bolesnicima koji su obvezni redovito posjećivati liječnika a cigarete dobivati u ljekarni, prenosi austrijski Der Standard pisanje islandskog lista Frettabladid.

Sukladno prijedlogu, liječnici bi pušače-pacijente trebali poticati na prestanak pušenja i slati ih na tečajeve za odvikavanje, a ako to ne pomogne, propisivali bi im cigarete.

Iako bi bili proglašeni pacijentima, pušači ne bi cigarete dobivali besplatno, nego bi ih plaćali po tržišnoj cijeni, a odlazak u inozemstvo po cigarete na Islandu ionako se ne bi isplatilo, budući je ta otočna država izolirana i udaljena od susjeda.

Pročitajte i ovo Ilustracija od 3. travnja Novi val poskupljenja cigareta: Pogledajte nove cijene Slika nije dostupna prvi na svijetu U Velikoj Britaniji e-cigarete bi se uskoro mogle dobiti na recept kao lijek za prestanak pušenja

Dugogodišnja borba protiv pušenja

Turisti koji posjećuju Island već se suočavaju s rigoroznim carinskim pregledima, koji su posebno usmjereni na cigarete i alkohol. Bivša islandska ministrica zdravstva Siv Friedleifsdottir, koja predvodi inicijativu zajedno sa zastupnicima svih pet islandskih parlamentarnih stranaka, smatra da društvo nije dovoljno svjesno rizika od pušenja i da se treba 'konačno probuditi'.

Borba protiv pušenja na Islandu traje već godinama, a nakon što je 1991. pušilo 30 posto stanovnika, danas ih samo oko 15 posto poseže za duhanskim užicima. Tome su pridonijele i višestruke povišice poreza na duhan kao i gospodarska kriza koja je pogodila mnoge Islanđane.

Kutija cigareta na Islandu stoji 900 islandskih kruna (5,41 eura).
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene