Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena CIA-e

OBJAVLJEN TAJNI DOKUMENT Rusija se uplela u američke izbore?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija se uplela u američke predsjedničke izbore ne bi li pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi, ocijenila je CIA u tajnom dokumentu koji je objavio Washington Post, nakon odluke Baracka Obame da se istraže navodi o hakerskim napadima tijekom predizborne kampanje.

Trumpovi suradnici su odmah odbili zaključke CIA-e rekavši da su analitičari koji su ih donijeli "isti oni koji su govorili da je (bivši irački predsjednik) Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje".

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

No nešto više od mjesec dana nakon izbora na kojima je republikanac pobijedio u utrci s demokratkinjom Hillary Clinton, ostaju pitanja o tome kakvo je bilo rusko upletanje u kampanju.

Nekoliko sati nakon odluke Baracka Obame da obavještajne službe "temeljito istraže što se dogodilo u izbornom procesu 2016.", list Washington Post je otkrio da je CIA u tajnom dokumentu zaključila da su osobe povezane s Moskvom poslale mrežnoj stranici WikiLeaksu, među ostalim, hakirane elektroničke poruke o računima bivšeg voditelja kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, Johna Podeste i demokratske stranke.

"Obavještajna zajednica ocjenjuje da je ruski cilj bio osigurati prednost jednom kandidatu, pomoći Trumpu da pobijedi", rekao je za Washington Post visoki dužnosnik upoznat s izvješćem koje su obavještajci podnijeli senatorima.

Post ipak napominje da dokumenat CIA-e nije izvješće u pravom smislu i ne odražava stajalište svih sedamnaest američkih obavještajnih agencija.

Potonje ipak ne raspolažu nikakvim dokazima da su čelnici Kremlja "naredili" posrednicima da hakirane e-mailove pošalju WikiLeaksu, rekao je za list dobro obaviješten izvor.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange odbija tvrdnje da je Rusija njime manipulirala u predizbornoj kampanji.

Po ovom dokumentu CIA-e, Moskva je djelovala preko "posrednika" kako se ne bi izravno miješala.

Bijela kuća je obećala da će upoznati kongresnike s rezultatima istrage koju je zatražio Obama, ali ističe da će oni sigurno sadržavati osjetljive informacije koje se neće moći iznijeti u javnosti.

"Mora biti jasno: ovo nije pokušaj preispitivanja izbornih rezultata", istaknuo je Eric Schultz, glasnogovornik američke vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene