Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CIA: Sirijski reaktor imao kapacitet za 2 nuklearna oružja godišnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor američke obavještajne agencije CIA Michael Hayden izjavio je jučer kako je navodni sirijski reaktor koji je Izrael uništio zračnim udarom u rujnu prošle godine imao kapacitet za proizvodnju plutonija za jednu do dvije bombe godišnje, javile su agencije.

Hayden je rekao kako je plutonijski reaktor u pustinji na istoku Sirije trebao biti dovršen za nekoliko tjedana ili mjeseci kada je bio uništen zračnim udarom 6. rujna prošle godine. Godinu dana nakon što bi počeo s radom mogao je proizvesti dovoljno nuklearnog materijala za najmanje jednu bombu, javio je Reuters.

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju Slika nije dostupna Hirošima obilježava godišnjicu atomskog napada

Američki obavještajni dužnosnici i članovi administracije objavili su prošloga tjedna svoju procjenu prema kojoj je Sirija gradila tajni nuklearni reaktor uz pomoć Sjeverne Koreje, piše Associated Press. Oni su kazali kako je on bio pravljen prema modelu sada zatvorenog sjevernokorejskog reaktora u Yongbyonu koji je proizvodio malu količinu plutonija.

Hayden je rekao novinarima nakon govora održanog na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu kako bi u roku od godinu dana nakon početka rada "oni proizveli dovoljno plutonija za jedno ili dva oružja".

Sirija je zanijekala američke optužbe i optužila Washington za umiješanost u zračni napad Izraela za kojeg se vjeruje kako jedini na Bliskom istoku posjeduje nuklearno oružje, kaže Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene