Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Skinuta oznaka tajnosti s recepata

CIA otkrila tajnu nevidljive tinte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Središnja obavještajna agencija deklasificirala je šest dokumenata iz razdoblja Prvog svjetskog rata - najstarije dokumente s oznakom tajnosti koje je imala - koji sadrže recepte za proizvodnju nevidljive tinte.

Osjetljivost tih šest dokumenata iz 1917. i 1918. ocijenjena je toliko velikom da je još 1976. godine CIA donijela odluku da će nositi oznaku tajnosti još nekoliko desetljeća.

'Ti su dokumenti ostali obavijeni tajnom gotovo cijelo stoljeće, sve do nedavno kad je tehnološki napredak omogućio njihovu deklasifikaciju', kazao je Leon Panetta, direktor CIA-e u priopćenju. 'Kada povijesne informacije više nisu osjetljive, ozbiljno shvaćamo našu odgovornost da ih podijelimo s američkim narodom', dodao je Panetta. Naravno, nije objasnio kakav je to tehnološki napredak omogućio skidanje tajnosti s nevidljive tinte.

Jedan od recepata, primjerice, navodi da je za stvaranje nevidljive tinte potrebno pomiješati željezov sulfat i kalijev cijanid ili rižin škrob s tintom i vodom. Za otkrivanje skrivenog pisma, jedna od tehnika sastoji se u primjeni mješavine vode, kalijeva jodata i vinske kiseline.

Jedan od dokumenata s datumom 14. lipnja 1918. napisan je na francuskom i opisuje recept nevidljive tinte koji su koristili Nijemci: radilo se o jednostavnoj mješavini na bazi aspirina.

CIA je skinula i oznaku tajnosti s uputa američkim poštanskim službenicima o tome kako otkriti sadržaj pisan nedvidljivom tintom. U dokumentu se navodi pedesetak mogućih načina. 'Pravilo je da se sumnja na sve i ispituje se sve. Rat između špijuna i krivotvoritelja s jedne, i stručnjaka s druge strane nikada ne prestaje zbog stalne upotrebe novih metoda', kaže se u uputama. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi u zdravstvu Proradio sustav za recepte i preglede: HZZO se ispričao zbog poteškoća Slika nije dostupna Imaju spol Otkrivena tajna tartufa

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene