441877
441877
441877
441877
441877

Odvjetnica: CIA je Rumunjskoj plaćala milijune za otvaranje tajnih zatvora

  • , 02.07.2016., 08:22
  • Autor:
  • komentara

CIA je Rumunjskoj plaćala milijune dolara za otvaranje tajnih zatvora na teritoriju Rumunjske, rekla je u srijedu na Europskom sudu za ljudska prava odvjetnica Amrit Singh.

 
 
 
 
Zatvor (Foto: AFP)
Zatvor (Foto: AFP)

Na Europskom sudu za ljudska prava čuli su optužbe da je Rumunjska dozvolila agenciji (CIA) mučenja osumnjeničenika za terorizam u sklopu tajnog programa pod predsjednikom George W. Bushem

Odvjetnica Amrit Singh rekla je sudu u uvodnom govoru da su CIA-ini zatvorenici bili u Rumunjskoj od 2003. do 2005. godine 'uz prešutnu suglasnost i povlađivanje' američkih vlasti, što su oni naravno, opovrgnuli.

Odvjetnica rumunjske vlade Catrinel Brumar na to je uzvratila 'da treba mnogo više od nagovještaja i nagađanja' da bi se dokazala odgovornost države te dodala kako je istraga u tijeku. 

Sud je priopćio kako će presudu o tome je li Rumunjska svjesno dopustila CIA-i tajne zatvore gdje su se događala mučenja i je li propustila spriječiti mučenje klijenta Amrit Singh donijeti u idućih nekoliko mjeseci.

Navodna prisutnost CIA-inih tajnih zatvora i dalje je osjetljiva tema u Rumunjskoj, velikoj američkoj saveznici koja je u to vrijeme tražila potporu Washingtona da se pridruži NATO-u, što se i dogodilo 2004. godine.

Singh je kazala kako je njezin klijent, Saudijac Abd al-Rahim Al Nashiri, bio okovante izložen fizičkom i seksualnom zlostavljanju u CIA-inom zatvoru u Bukureštu. On se trenutno nalazi u američkom pritvoru u zaljevu Guantanamo. Istaknula je i da je njegova navodna zlostavljanja nisu dala korisne informacije. 

Izvješće Odbora za obavještajna pitanja pri američkom Senatu o mučenjima dovršeno je 2014. godine. U njemu su opisana mučenja zatvorenika i kako je spriječen državni nadzor. U izvješću se međutim, izravno ne spominje Rumunjska.

Amnesty International je ročište na sudu za ljudske prava nazvao 'prekretnicom u odgovornosti'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se