Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naredba Dicka Cheneya

CIA godinama skrivala od Kongresa tajni program

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Središnja obavještajna agencija CIA skrivala je osam godina od Kongresa informacije o tajnom protuterorističkom programu po izravnoj naredbi bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya, rekao je direktor agencije Leon E. Panetta odborima za obavještajne službe Senata i Predstavničkog doma, kako u nedjelju piše The New York Times, pozivajući se na dvije osobe izravno upoznate s tim pitanjem.

Izvješće da je Cheney bio iza odluke da se Kongresu zataji još uvijek neidentificiran program, produbljuje tajnovitost koja ga okružuje, te sugerira da je Busheva administracija davala visoki prioritet tom programu i njegovoj tajnosti, navodi list. Panetta, koji je okončao program čim je prvi puta čuo za njegovo postojanje od svojih suradnika 23. lipnja, odmah sljedećeg dana o tome je izvijestio dva kongresna obavještajna odbora. Napori da se s Cheneyem stupi u kontakt preko rođaka i suradnika nisu dali ploda, ističe NY Times.

Pročitajte i ovo HDZ: Ilustracija - 1 ističe se jedna rečenica U javnost procurio novi program HDZ-a: Jesu li u stranci zapuhali neki novi vjetrovi? Mirko Planinić znanost može biti zabavna Deficitarno zanimanje i dalje ima manjka studenata: "Treba im dati dobru opremu za rad i dobre plaće"

Pitanje koliko je cjelovito CIA informirala Kongres o osjetljivim programima, predmet je žučnog spora demokrata i republikanaca od svibnja, kad je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi optužila CIA-u da je 2002. propustila izvijestiti Kongres da protiv osumnjičenih za terorizam primjenjuje tzv. waterboarding, simulirano pogubljenje utapanjem. Zakon o nacionalnoj sigurnosti iz 1947. traži da predsjednik SAD osigura da obavještajni odbori Kongresa ‘budu u cijelosti i pravodobno informirani o obavještajnim djelatnostima u SAD-u, uključujući i sve važne očekivane obavještajne aktivnosti’. Dodatno, za tajne akcijske programe, posebno povjerljive kategorije u kojima je uloga SAD-a skrivena, zakon kaže da obveza obavještavanja može biti ograničena samo na tzv. ‘Grupu osmorice’ koju čine republikanski i demokratski čelnici oba doma Kongresa i njihovih obavještajnih odbora, dodaje NY Times.

>> Cheney u bolnici

Otkriće o Cheneyevoj ulozi u neidentificiranom programu CIA, uslijedilo je samo dan nakon izvješća o središnjoj ulozi njegova ureda u ograničavanju broja dužnosnika, koji su obaviješteni o programu Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) za prisluškivanje bez sudskog naloga, na mali broj. Glasnogovornik CIA-e Paul Gimigliano, u subotu je odbio komentirati izvješća o ulozi Cheneya. ‘Nije praksa agencije raspravljati o tome što jest ili nije rečeno na povjerljivim brifinzima’, rekao je Gimigliano.

Članovi Kongresa različitog su mišljenja o važnosti programa, čiji detalji ostaju skriveni i za koje su i neki demokrati kazali da je s pravom povjerljiv. Većina intervjuiranih ipak kaže kako je to bila važna aktivnost s kojom je trebalo upoznati kongresne obavještajne odbore, ističe New York Times. Obavještajni i kongresni dužnosnici rekli su za list da neidentificirani program nije uključivao CIA-ine postupke ispitivanja niti domaće obavještajne aktivnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene