Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napustio Kinu

Chen na putu za SAD!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Chen Guangcheng napustio je Kinu i krenuo u SAD.

Kineski borac za ljudska prava Chen Guangcheng, u središtu diplomatske krize između Kine i Sjedinjenih Država, izjavio je ranije u subotu da se nalazi u međunarodnoj zračnoj luci Pekinga i da se nada da bi s obitelji mogao otputovati u New York. "Nalazim se u zračnoj luci. Nemam putovnicu. Ne znam kada ću otputovati", rekao je Chen telefonom i dodao da se nada će odlazi u New York.

Dodao je da je moguće da kineske vlasti izravno predaju američkim dužnosnicima putovnice u zračnoj luci i da im ovi na licu mjesta izdaju ulazne vize za SAD.

Chen je izazvao krizu između Kine i Sjedinjenih Država jer je šest dana boravio u američkom veleposlanstvu u Pekingu pošto je krajem travnja pobjegao iz kućnog pritvora.

On je proveo gotovo dvije godine u kućnome pritvoru u svome selu u Shandongu. Prije toga bio je četiri godine u zatvoru jer se borio protiv prisilnih pobačaja i prisilnih sterilizacija u Kini koja još provodi politiku jednog djeteta.

Od kraja 2010., do 100 čuvara obavljalo je 24-satni nadzor njegova sela kako Chen i njegova obitelj ne bi mogli otići niti primiti posjetitelje.

Prije više od dva tjedna, tijekom posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton postignut je dogovor Pekinga i Washingtona kada je Kina pristala što prije Chenu i njegovoj obitelji izdati putovnice.

Chenu je stipendiju ponudilo Sveučilište New York, gdje bi studirao pravo, u SAD-u bi boravio sa suprugom i dvoje djece. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zarazio ih Kirurg neoprezno mijenjao rukavice i ubio pet pacijenata Slika nije dostupna Zbog društvenog pritiska Tajvanka se udaje 'sama za sebe'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene