Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S tim se proslavio

Che Guevaru uhitio pukovnik Crnogorac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li tko je osoba koja je zarobila Ernesta Che Guevaru 1967. godine? To je bio Crnogorac iz Rovca Andrija Selić, tadašnji pukovnik u vojsci Bolivije.

Publicist Gordan Stojović priprema i knjigu o obitelji Selić, ali smatra kako nije potrebno senzacionalistički prenositi informacije o Selićevom hvatanju najpoznatijeg svjetskog gerilca i komunističkog revolucionara, Che Guevare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Revolucija dobila novog vođu - Ke Rum! Kerum s 'revolucionarnih' majica istisnuo Che Guevaru Slika nije dostupna Spomenik Che Guevari

'Ne treba baš juriti senzacionalizam i prenositi informacije kako je Andrija Selić bio namjenski angažiran u hvatanju Che Guevare. On je bio angažiran kao redovni vojnik u toj zemlji i sudjelovao je u uhićenju čuvenog revolucionara, koji se zatekao na tom prostoru', rekao je za Blic Stojović.

Slava, ugled i moć

Malo je poznata činjenica da u Južnoj Americi ima oko 40.000 Crnogoraca, a njihovim tragom u Južnu Ameriku je došla i obitelj Selić. Andrija je školovan u West Pointu u SAD-u, a u Boliviji je napredovao do čina pukovnika. Slavu je stekao uhićenjem Che Guevare, a kasnije je radio kao ministar i veleposlanik u Paragvaju, objasnio je Stojović.

Mnogo je verzija priča o smrti pukovnika Selića, a najčešće su da su ga iz osvete ubili ljevičari te ona da su ga ubili iz 'vlastitih' redova zbog ugleda i moći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene