Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez španjolskog kralja usporedio s kolonizatorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelski predsjednik Hugo Chavez izjavio je jučer da ne može "šutjeti", nakon svađe sa španjolskim kraljem Juanom Carlosom čije je ponašanje usporedio s ponašanjem španjolskih kolonizatora u Latinskoj Americi.

Chavez je rekao kako je španjolski monarh pokazao aroganciju kada mu je rekao da "zaveže" na summitu u čileu u subotu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "NA RASPOLAGANJU TUŽITELJIMA" Bivši španjolski kralj Juan Carlos napustio zemlju zbog istrage o korupciji i otišao u Dominikansku Republiku Slika nije dostupna Chavezov odgovor španjolskom kralju

"Ne mogu šutjeti samo zato što netko brblja, mislim da smo predugo šutjeli", rekao je Chavez na tiskovnoj konferenciji u Caracasu, smjerajući na kolonizaciju domorodačkog stanovništva koju je provodila španjolska kruna.

"Prošlo je petsto godina otkako je madridsko carstvo naredilo
domorodačkim vođama da šute", dodao je venezuelski čelnik koji za sebe kaže da je melez američkoindijanskog, španjolskog i afričkog podrijetla.

Možda se Juan Carlos "umorio" slušajući njegov govor i govore njegovih lijevih saveznika, popout bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, nikaragvanskog Daniela Ortege i drugih "revolucionarnih drugara", zapitao se Chavez preporučivši kralju "da bude strpljiviji". "Na idući summit opet ćemo doći Evo, Daniel i ja", dodao je podrugljivo. 

>> Chavezov odgovor španjolskom kralju

>> Kralj Juan Carlos Chavezu: 'Zašto ne ušutiš?'

U govoru na summitu Chavez je nazvao bivšeg španjolskog premijera Jose Mariu Aznara "fašistom" i optužio ga da je podržao državni udar koji je za kratko uklonio Chaveza s vlasti 2002.

Trenutačni španjolski premijer Jose Louis Rodriguez Zapatero je zamolio Chaveza da bude diplomatičniji. Nakon što je Chavez nastavio govoriti Juan Carlos je kazao "Zašto ne zavežete?".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene