Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regionalni izbori u Venezueli

Chavez pobijedio, ali oporba ojačala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na regionalnim i lokalnim izborima u Venezueli, članici OPEC-a, pobjedu u većini saveznih zemalja i gradova odnijeli su ljevičari socijalističkog predsjednika Huge Chaveza, ali je oporba ojačala i pobijedila u važnim centrima vlasti u državi.

Chavezova Socijalistička stranka (PSUV) pobijedila je u 17 od 20 saveznih zemalja, dok će rezultati iz još dvije biti poznati kasnije tijekom dana, objavilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo u Caracasu. I Chavezova stranka i oporba tvrde da su pobijedili na izborima za guvernere tih dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan" Slika nije dostupna 46 posto glasača protiv Venezuelska oporba upozorava Chaveza da nije ostvario uvjerljivu pobjedu

Oporba je odnijela pobjedu u dvije najmnogoljudnije savezne zemlje i u samoj prijestolnici Venezuele Caracasu, prenijele su svjetske agencije.

Chavez, veliki protivnik Sjedinjenih Država, koji se snažno angažirao u predizbornoj kampanji, odmah je proglasio pobjedu, iako nije ostvario svoj zacrtani cilj. Prije izbora je naime najavio da će njegova Socijalistička stranka osvojiti sve mandate za guvernere svih saveznih zemalja i sva gradonačelnička mjesta.

Politički zemljovid Venezuele još uvijek je obojen crvenom bojom njegove revolucije nakon izbora kojima se odazvalo 65 posto izbornog tijela, rekao je Chavez.

'Revolucionarni plamen jači je danas', rekao je Chavez na konferenciji za tisak u sjedištu svoje stranke gdje je proglasio pobjedu. 

'Ovo je velika pobjeda za stranku... Otvoren je put za izgradnju socijalizma ... a sada ćemo se usredotočiti na produbljavanje i proširivanje našeg projekta', rekao je Chavez u govoru koji se ipak smatra znatno tišim i rezerviranijim od njegovih uobičajenih nastupa s balkona predsjednike palače odakle bi izvikivao pobjedničke slogane dok bi tisuće okupljenih pristaša frenetično aplaudirali i skandirali.

Oporba je osvojila izbore za gradonačelnika u glavnom središtu moći, saveznom distriktu prijestolnice Caracas i važnoj saveznoj zemlji na zapadu države Zuliji, jakom proizvođaču nafte.

Regionalni i lokalni izbori od nedjelje ocjenjuju se kao ispit potpore režimu predsjednika Chaveza i njegovog projekta socijalizma za 21. stoljeće. Pobjedom je Chavez, koji je na vlasti od 1999. godine, stekao potrebnu većinu za izmjenu ustava što bi mu omogućilo reizbor 2012. godine.

Jedna od ključnih predizbornih tema bila je neuspjeh vlade u borbi protiv eskalacije nasilja i inflacije.

Venezuela ima jednu od najviših stopa ubojstava u svijetu. Prema evidenciji policije, u Venezueli je 2006. godine bilo 45 ubojstava na 100.000 stanovnika. U pojedinim gradovima, kao što je Petare, bilanca je još poraznija.

Chavez tvrdi da je kriminal u velikoj mjeri posljedica siromaštva, a ono je, kako kaže, 'proizvod 100 godina kapitalizma'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene