Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez najavio 'Raspad dolarskog carstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez najavio je u Teheranu "raspad dolarskog carstva", dan nakon što su na summitu OPEC-a u Rijadu, antiamerički nastrojeni Iran i Venezuela, zagovarali slabljenje američkog dolara.

Chavez je u Teheran doputovao nakon Rijada gdje je tijekom vikenda na summitu Organizacije zemalja izvoznica nafte najavio da bi se cijena nafte mogle udvostručiti na 200 dolara po barelu odluče li Sjedinjene Države napasti Iran.

Pročitajte i ovo OŠ Cavtat, raspadnuta škola u bogatoj općini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Roditelji ljutiti Pukotine, vlaga, ose i miševi na svakom koraku: Raspada se škola u drugoj najbogatijoj općini u Hrvatskoj Slika nije dostupna Demografski trendovi daleko od dobrih Hrvatska 2017: Brakovi se raspadaju, ljudi odseljavaju, a mortalitet je daleko veći od nataliteta

"Uskoro nećemo razgovarati o dolarima jer dolaru vrijednost pada i raspada se dolarsko carstvo", rekao je Chavez i nastavio "Prirodno, s propašću dolara propast će i američko carstvo".

Nakon razgovora su Chavez i njegov domaćin i saveznik, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, obojica protivnici američke administracije Georgea W. Busha i američkog utjecaja u svijetu, održali konferenciju za novinare.

U konačnu izjavu sa summita OPEC-a nije uključena i rečenica o padu dolara u očitoj pobjedi umjerenih saveznika SAD-a, na čelu sa Saudijskom Arabijom.

No Iran i Venezuela naznačili su prije i nakon summita da će pozivati na akciju, a jedna od njih mogla bi biti iskazivanje cijene nafte u valutama različitim od dolara.

Pad vrijednosti američkog dolara na globalnim tržištima pridonio je porastu cijene nafte na rekordnih 98,62 dolara 7. studenoga, ali je i narušio kupovnu moć članica OPEC-a. Strahovanja da bi SAD mogao napasti Iran zbog netransparentnog nuklearnog programa Iana, također je pridonio rastu cijene nafte.

"Odlučni smo širiti našu bilateralnu i međunarodnu suradnju koliko je god moguće kako bismo obranili naša nacionalna prava", kazao je Ahmadinedžad u ponedjeljak.

Chavezu je današnji posjet četvrti po redu Iranu od 2005., a
Ahmadinejad je u rujnu treći put posjetio Venezuelu. Njih su dvojica zadnjih godina učvrstila odnose između svojih zemalja, važnih članica OPEC-a, koje je obilježilo njihovo zajedničko protivljenje SAD-u i odlučan antiimperijalistički govor.

Članice OPEC-a, Alžir, Angola, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ekvator, Indonezija, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar i Venezuela, zajedno proizvode više od 30 milijuna barela nafte dnevno, što je oko 40 posto svjetske proizvodnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene