Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Chavez: Fidel je 'življi nego inače'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanska televizija prikazala je u četvrtak snimke susreta kubanskog predsjednika Fidela Castra i njegova venezuelanskog kolege nakon što je Hugo Chavez u izlaganju na summitu nesvrstanih otkrio da je njegova zemlja zainteresirana za razvoj nuklearne energije u civilne svrhe.

Dvojica predsjednika provela su "gotovo dva sata" u razgovoru u četvrtak poslije podne razmijenivši stajališta o summitu nesvrstanih ali i drugim temama, objavila je kubanska televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državna tajna WikiLeaks: Fidel Castro 2006. za dlaku izbjegao smrt Slika nije dostupna Najveći koncert u zadnjih 50 godina VIDEO: Koncert u Havani privukao više od 650.000 ljudi

"Fidel je življi nego ikada", kazao je Chavez o svome četvrtom po redu susretu s Castrom koji je 31. srpnja bio podvrgnut operaciji želuca.

Kubanska televizija prikazala je snimke susreta na kojem je Castro svome duhovnom sljedbeniku predao primjerak drugog izdanja svoje knjige "Sto sati s Fidelom" s posvetom "Mom prijatelju Chavezu, olimpijskom šampionu novih socijalističkih ideja".

Knjiga je prevedena na osam jezika i poklanja se šefovima država i vlada i drugim sudionicima XIV. Summita nesvrstanih, dodala je televizija.

U svome izlaganju u četvrtak kasno poslijepodne, nakon govora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, Chavez je rekao da je njegova zemlja zainteresirana za razvoj nuklearne energije u civilne svrhe.

Istodobno je podržao ideju o eliminaciji cjelokupnog nuklearnog oružja dodavši kako bi želio da prve u svijetu to učine Sjedinjene Države.

Chavez je u svome govoru izrazio snažnu podršku iranskome narodu i podršku Iranu u njegovu programu razvitka nuklearne energije zapitavši se kako je moguće toj zemlji negirati pravo koje je istodobno dopustivo drugim državama.

Istovremeno u Venezueli oporba tvrdi da je već počelo namještanje izbornih rezultata za predsjedničke izbore u prosincu. Broj upisanih glasača dosegnuo je brojku od gotovo 16 milijuna što je povećanje od 34,5 posto u odnosu na izbore za Kongres održane prošloga prosinca. Venezuela ima oko 26 milijuna stanovnikam a na izborima u prosincu prošle godine bilo je upisano 11,9 milijuna glasača. Takodjer je izrazio nadu da će se nesvrstani za tri godine sastati u Iranu koji ce biti idući domaćin summita u jasnoj nadi da do tog roka Iran, pod pritiskom SAD-a zbog svog netransparentnog nuklearnog programa, neće biti napadnut.

U svome živopisnom izlaganju Chavez je uputio i kritiku zatraživši od skupine G-15, grupe zemalja u razvoju Afrike, Azije i Latinske Amerike, da prevladaju prijepore i budu jedinstvene u potpori Iranu.

Sastanku G-15 na marginama summita predsjedao je Raul Castra i to je bio prvi javni nastup mlađega brata kubanskog predsjednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene