Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Odlučni

Četvorka u FBiH iskazala nepovjerenje izvršnoj vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH koju čine SDP BiH, Savez za bolju budućnost, HDZ BiH i HDZ 1990. su nakon zajedničkog sastanka održanog u četvrtak u Mostaru iskazali nepovjerenje izvršnoj vlasti u Federaciji BiH, Vladi i instituciji predsjednika i dvoje dopredsjednika te su zatražili potporu od međunarodne uprave u zemlji za rekonstrukciju vlasti u tom entitetu.

"Zajednički stav je da parlamentarna većina ostaje opredijeljena za rekonstrukciju vlasti. Iskazujemo nepovjerenje trenutačnoj izvršnoj vlasti u Federaciji BiH i vjerujemo da ćemo tijekom siječnja to provesti", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon višesatnog sastanka.

Uz Čovića sastanku su nazočili i predsjednici HDZ-a 1990. Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić koji nastoje iz vlasti isključiti dužnosnike Stranku demokratske akcije, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke Radom za boljitak koji je tome suprotstavljaju.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Tihić smatra da se počinje stvarati hrvatski entitet

Čović je pojasnio da će na sastancima, vjerojatno 8. i 9. siječnja sljedeće godine zatražiti potporu od visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka, posebnog europskog predstavnika Petera Sorensena i američkog veleposlanika Patricka Moona za dovršetak procesa promjene vlasti sukladno parlamentarnoj većini koju imaju te četiri stranke.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić
istaknuo je da do daljnjega dva HDZ-a neće sudjelovati kao parlamentarna većina u izglasavanju odluka dok ne postanu dio izvršne vlasti. "Više nećemo podržavati odluke koje će ova vlada predlagati", rekao je Ljubić.


Po njegovim riječima politička četvorka u Federaciji BiH ima potrebnu dvotrećinsku većinu da izabere novu vlast.

Lagumdžija je osudio poteze SDA koja, kako je ustvrdio manipulira s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom kako bi se nastavila agonija federalnih vlasti. "Zaustavit ćemo status quo i lov u mutnom ili ćemo imati izvanredne izbore", dodao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, premijer Nermin Nikšić i članovi Vlade iz reda SDP-a imaju potporu i oni će nastaviti biti dio Vlade kada dođe do rekonstrukcije. Odbacio je mogućnost Nikšićeve ostavke, jer bi to, ustvrdio je, dovelo do dodatnog kompliciranja odnosa i mogućnosti da SDA dalje blokira promjenu vlasti.

"Nikšićeva ostavka ne bi značila ništa jer bi jedino on bio u ostavci u Vladu u kojoj su ministri od kojih je on tražio smjenu. Po meni na sceni je pokušaj svaranja većeg kaosa. Pozivam sve aktere u vladi da ne kreiraju dalje kaos a međunarodnu zajednicu da pomogne da se dođe do vlade koja je odraz parlamentarne većine", dodao je šef SDP-a.

Čelnik SBB-a BiH Fahrudin Radončić je također izrazio uvjerenje da će doći do rekonstrukcije vlasti u FBiH kao što se to dogodilo na državnoj razini upozoravajući da 'nije u redu' da Budimir s potporom od 1.800 glasova birača blokira promjenu vlasti od strane stranaka koje imaju 550.000 glasova birača.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir odbacio je nedavno mogućnost podržati smjenu ministara iz reda SDA, HSP-a i Boljitka što je od njega zatražio premijer Nermin Nikšić kako bi došlo do rekonstrukcije vlasti sukladno novoj parlamentarnoj većini. Bez Budimirove potvrde gotovo nemoguće je provesti rekonstrukciju Vlade zbog ovlasti koje mu daje Ustav Federacije BiH.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene